Božić u staklenci – mala Božićna dekoracija

Božićna dekoracija – Božić u staklenci!

 

Stvoriti nešto svojim rukama poseban je osjećaj kojeg bi svatko od nas trebao iskusiti.

 

Izradite sami svoje Božićne ukrase i obogatite blagdanski stol, današnja mala Božićna dekoracija “Božić u staklenci”!

Vjerujem da je do sada božićno raspoloženje „zahvatilo“ dom svakog od vas, pa barem u nekoj mjeri. Razne dekoracije su svuda oko nas. A budući da božićnih dekoracija nikad dosta, i to naročito onih koje izradimo vlastitim rukama uz malo volje i minimalno ulaganja, osmislila sam za vas jednostavan DIY projekt.

Prazne staklenke vjerujem da svi imate u svojem kućanstvu. Osim što su praktične za pohranjivanje raznih namirnica, od njih možemo stvoriti prekrasne i jedinstvene božićne dekoracije.

Materijal za izradu

 

Uz staklenke za „Božić u staklenci“ bit će vam potrebno sljedeće:

  • češeri
  • akrilne boje i kistovi
  • morska sol
  • pištolj na vruće ljepilo

zvjezdasti anis, perlice, šljokice, satenske mašnice (po vlastitim željama)

Priprema staklenki

 

Prvi je korak u izradi ove dekoracije pranje staklenki i skidanje njihovih naljepnica. Staklenke natopite u toplu vodu s deterdžentom za pranje posuđa te ostavite neko vrijeme kako bi se naljepnice popustile. Neke od njih će otići vrlo lako, a neke će biti tvrdoglavije.

U tome slučaju ih pokušajte postrugati sa žicom za pranje posuđa ili nožićem. Ukoliko niti to ne pomogne u potpunosti, ostatke „upornog“ ljepila možete odstraniti pomoću acetona ili razrjeđivača.

Drugi korak u pripremanju staklenke je bojanje njezinog poklopca bijelom akrilnom bojom (ili nekom drugom bojom po vašoj želji). Uzmite spužvicu ili kist u ruke i prebojite poklopac te ostavite da se suši.

Moja je želja bila dobiti malo grublju teksturu poklopca pa sam nanijela nešto deblji sloj bijele boje.

Prikupljanje i bojanje češera

 

Sada je vrijeme da udahnete malo svježeg zraka i prošetate se obližnjim parkom ili šumom. Odite ondje gdje znate da možete pronaći češere te potražite one otvorenije, kako bi borići koje ćete od njih izraditi izgledali što raskošnije.

Pri biranju češera pripazite i na njihovu veličinu, odnosno, razmišljajte o tomu da ne smiju biti širi od samoga otvora staklenke kako bi ga u konačnici mogli smjestiti u nju.

Kada si prikupite češere, prije samog bojanja, lagano ih otresite negdje vani kako bi ispali mogući kukci, nakupljene iglice i slično. Nakon toga možete krenuti sa njihovim bojanjem, odnosno, stvaranjem malih borića.

Zelenom akrilnom bojom i manjim kistom ih pobojite, pažljivo tako da prekrijete sve površine. Nakon toga uzmite malo bijele akrilne boje i pobojite same krajeve češera kako bi dobili dojam snijega kao na fotografiji iznad. Ostavite češere da se dobro posuše.

Ukrašavanje borića

 

Ukrašavanje češera – „borića“ je dio gdje se zbilja možete prepustiti mašti. Pri ukrašavanju svojih borića koristila sam se bisernim perlicama i zvjezdastim anisom kojega sam prethodno prebojila zlatnom akrilnom bojom.

Biserne perlice su mi poslužile kao božićne kuglice na boriću, a anis kao zvijezda na vrhu borića. Sve sam to pričvrstila uz pomoć pištolja na vruće ljepilo. Kako to izgleda pogledajte na fotografiji ispod.

Ukoliko ste pak ljubitelj šarenijeg izgleda borića, možete koristiti perlice raznih boja ili po češeru posuti šarena zrnca za ukrašavanje kolača. Također, ako nemate nikakvih perlica i ne želite ih kupovati, možete posegnuti za određenim namirnicama u kuhinji, poput slanutka koji bi također bio vrlo praktično rješenje.

Prebojite ga željenom bojom/bojama i imate male slatke kuglice koje možete sada pričvrstiti na češere.

Snijeg u staklenci

 

Kada ste okitili boriće, spremni su na to da se ugnijezde u svoju staklenku. Pomoću pištolja na vruće ljepilo pričvrstite borić unutar staklenke, tako da po dnu borića istisnete veću količinu ljepila i pažljivo borić ugurate u staklenku i kratko ga pritisnete dok ne vidite da se čvrsto uhvatio za staklenku.

Potom pripremite morsku sol. Osobno sam se koristila krupnom soli jer su mi se ti morski kristalići puno bolje uklapali u cijelu ovu priču. No, naravno moguće je koristiti sitnu sol, kao i šećer – izbor prepuštam vama.

U staklenku ubacite onoliko koliko vi smatrate dovoljnim, te po vlastitoj želji po vrhu „snijega“ pospite šljokice. Ja sam ga posula zlatnim šljokicama kao bi stvorila što čarobniju atmosferu unutar ove male staklenke.

Detalji, detalji, detalji

 

To je to, dobili ste bazični izgled „Božića u staklenci“. Odluka je na vama želite li ga dodatno nadograditi npr. vezanjem blagdanske mašnice oko staklenke, ili stavljanjem iste na vrh poklopca.

Možda ćete još željeti upotrijebiti akrilne boje i kist poput mene, pa dodatno oslikati staklo ili izdekorirati poklopac. Moj vam je prijedlog da se okušate jer im to daje dodatnu čar.

Izradite sami svoje Božićne ukrase - Božić u staklenci - DIY projekt

Poigrajte se sa različitim blagdanskim motivima – borovim grančicama, mašnicama, poklonima, sobovima, snjegovićima, božićnim kuglicama i lampicama, božikovinom i imelom itd.

Samo se prepustite stvaranju i uživajte u trenutku.

Sretno kreiranje!

Nikolina Jurišić

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *