CraftyMagic

CraftyMagic

by Nikolina Jurišić

CraftyMagic

Čovjek je stvoren da bi stvarao – to je moj moto.

Ljubav prema kreativnosti i stvaranju u meni se nalazila oduvijek. U školi sam se uvijek veselila satima likovne kulture i nikada mi ih nije bilo dovoljno. Kao djevojčica jako sam voljela crtati i slikati, uvijek sam bila maštovito dijete s mnoštvom ideja. Niti odrastanjem se nije mnogo toga promijenilo. Studirajući na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti  ponajviše sam uživala u kolegijima koji su bili povezani s kreativnošću, da bi se u konačnici u svojemu diplomskom radu posvetila istraživanju o poticanju kreativnosti kod djece u razrednoj nastavi.

CraftyMagic je nastao za vrijeme početka pandemije i „lockdowna“. Jedini bijeg od „četiri zida“ u to vrijeme su mi bile kratke šetnje u obližnjoj šumici. Nažalost, ono što me je strašno zasmetalo u tim šetnjama bile su ogromne količine smeća. Promišljajući o onečišćenju okoliša i spoznaja o tome koliku količinu otpada samo naše malo kućanstvo stvori na dnevnoj bazi, počela sam promišljati o načinu na koji bi okoliš barem malo mogla „olakšati“ od tog silnog otpada.

Tako su nastale CraftyMagic ručno rezane i oslikane vaze, načinjene od staklenih boca. One su za mene bile savršen spoj moje dvije velike strasti – kreativnosti i očuvanja okoliša. Tada se rodila ljubav prema oslikavanju stakla.

Zahvaljujući roditeljima prirodnjacima, priroda mi pruža utočište te je moja najveća inspiracija. Inspiriraju me njezine boje i kako se mijenjaju kroz godišnja doba, njezini zvukovi i mirisi.

Nerijetko inspiraciju pronađem u raznim predmetima i uzorcima koji me okružuju, a ponekad se jednostavno prepustim igri i slobodi koju mi boje pružaju.

Rad sa staklom i rezanje staklenih boca jako me fascinira. Uvijek mi je zanimljivo eksperimentirati  pri oblikovanju vaze jer je svaki oblik jedinstven i neponovljiv. Upravo takav je i proces oslikavanja boca sa akrilnim bojama. Svako miješanje i stvaranje novih boja jako me veseli, a njihovo kombiniranje mi uvijek predstavlja novi izazov. One su moj način izražavanja i bijeg u svijet mašte i slobode.

U slobodno vrijeme volim putovati, istraživati sve kutke ove divne planete, jesti finu hranu, provoditi vrijeme u prirodi sa svojom obitelji i sve to fotografirati. Bavim se upcyclingom te neprestano osmišljam na koje sve načine mogu prenamijeniti razne predmete koji su ispunili svoju ulogu.

Takvim predmetima volim podariti novi život i svrhu. Ponekad zajedno sa svojim suprugom  imam i male akcije čišćenja okoliša. U šetnjama prirodom usputno kupimo otpad kojemu ondje apsolutno nije mjesto, pa se povremeno u mojoj kolekciji vaza pronađu poneke koje su potekle upravo iz jedne od akcija.

Zašto? Jednostavno jer čvrsto vjerujem da svaka velika promjena kreće od pojedinca.

123515405_386634339126800_1072388626176441172_n
123845793_1852027984957468_7271730517590478013_n