Creative Mess

by Masha

Creative Mess By Masha je nastao kao logična posljedica dugogodišnjih hobija i obrazovanja u područjima keramike, fotografije, uređenja interijera.

Priča o vlasnici brenda je danas već klasik u našem društvu – odluka o odlasku iz velike institucije i pokretanje vlastitog posla. Navala raznih ideja (obično pred spavanje) i nestrpljivost da se pretvore u nešto opipljivo, sreća i zadovoljstvo kad rukama uspijete napraviti što i zamislite, beskrajna inspiracija, vedrina i optimizam su ono što je pokreće.

Vrijeme provedeno u radu onoga što voli, u čemu uživa, koje ima samo za sebe i u kojem nestane u svom svemiru, a tek rezultat rada koji nju samu oduševi i nije joj jasno da je to produkt njenog uma i ruku, postaje adrenalinska injekcija u njenom životu i lijek je za sve probleme.

Put nije lak i zahtjeva dosta vremena, pogotovo ako nemaš financijsku podlogu, ali nije nemoguće. Treba biti tvrdoglav, uporan i vjerovati u ideju. Uzak i nejasan put na početku počinje se granati u raznim smjerovima, dovoditi razne drage ljude sa sličnim idejama, stvaraju se projekti i kreativne zajednice.

Ponekad je u mnoštvu ideja teško izabrati jednu – dvije na koje se vrijedi fokusirati, ali  i to je nešto što još uči. Rezultat svega je zadovoljstvo, ispunjenost, mnogo manje stresa i eliminacija negativne energije u bilo kojem smislu.

Iskreno, materijalna zarada je nešto što dolazi jako sporo i za koju nije dovoljno samo biti talentiran i imati znanje. Zbog toga je bitno da, prije samog ulaska u posao, čovjek već ima neke kanale distribucije i da je okružen pozitivnim ljudima koji žele raditi i stvarati.

Vjeruje da ima sličnu priču kao mnogi iz njene generacije.

Roditelji koji ti određuju školovanje bez da slušaju što zapravo želiš pa negdje u kasnim dvadesetima shvatiš da imaš jedan život i želiš ga živjeti po svom. Kreneš na dodatna školovanja u područjima svog interesa.

Tako je i Masha krenula sa jednom od svojih ljubavi – umjetničkom fotografijom i modom. Nakon toga slijedi škola za uređenje interijera pa keramika, tečaj PDC-a permakulture koji ju definira kao osobu.

Već 15 godina su joj ta područja intenzivni hobiji, a u konačnici je odvelo u smjeru keramike i uređenja životnog prostora od recikliranih predmeta.

Zašto baš glina?

Zato što je prirodna. Imati glinu u rukama, modelirati ju, je u psihološkom smislu, vrlo slično kopanju po zemlji.

Opušta i odvede te u neku vrstu meditacije. U tom trenu čak nije bitno hoće li se iz toga izroditi neki umjetnički predmet ili ne. Bitan je sam čin i vrijeme provedeno u takvoj meditaciji.

Zašto recikliranje?

Zato što ju srce boli kad vidi da ljudi bacaju stvari koje se mogu iskoristiti za nešto drugo. Ne može si pomoći  da to ne pokupi.

Ponekad ne zna isti čas što će s tim, ali kroz neko vrijeme baš taj predmet dobro dođe za neki projekt ili proizvod.

Zapravo nikad ne zna koja će joj ideja pasti na pamet, a ponekad ju sam nađeni predmet inspirira. Puno toga možemo učinit s malo novaca.

Recimo, sebi je sama preuredila sobu sa jako malo financija, ali uz puno truda, učenja, proučavanja materijala i, naravno, potrebnog alata.

U svom poslu uživa po 12 i više sati na dan. Svaki dan. Drži tečajeve keramike, razne DIY radionice, daje odbačenim predmetima novi život.

Uz sve to  je i majka troje djece koje podržava u njihovim životnim opredjeljenjima i samo želi da su sretni.

Najmlađa kćer svakodnevno uz Mashu sudjeluje u njenom stvaralačkom radu, kreativna je, ima raznih talenata u likovnom i sportskom smjeru, a kamo će ju to odvesti, vidjet ćemo.