Creative Mess

by Masha

Creative Mess By Masha je nastao kao logična posljedica dugogodišnjih hobija i obrazovanja u područjima keramike, fotografije, uređenja interijera.

Priča o vlasnici brenda je danas već klasik u našem društvu – odluka o odlasku iz velike institucije i pokretanje vlastitog posla. Navala raznih ideja (obično pred spavanje) i nestrpljivost da se pretvore u nešto opipljivo, sreća i zadovoljstvo kad rukama uspijete napraviti što i zamislite, beskrajna inspiracija, vedrina i optimizam su ono što je pokreće.

Vrijeme provedeno u radu onoga što voli, u čemu uživa, koje ima samo za sebe i u kojem nestane u svom svemiru, a tek rezultat rada koji nju samu oduševi i nije joj jasno da je to produkt njenog uma i ruku, postaje adrenalinska injekcija u njenom životu i lijek je za sve probleme.

Put nije lak i zahtjeva dosta vremena, pogotovo ako nemaš financijsku podlogu, ali nije nemoguće. Treba biti tvrdoglav, uporan i vjerovati u ideju. Uzak i nejasan put na početku počinje se granati u raznim smjerovima, dovoditi razne drage ljude sa sličnim idejama, stvaraju se projekti i kreativne zajednice.

Ponekad je u mnoštvu ideja teško izabrati jednu – dvije na koje se vrijedi fokusirati, ali  i to je nešto što još uči. Rezultat svega je zadovoljstvo, ispunjenost, mnogo manje stresa i eliminacija negativne energije u bilo kojem smislu.

Iskreno, materijalna zarada je nešto što dolazi jako sporo i za koju nije dovoljno samo biti talentiran i imati znanje. Zbog toga je bitno da, prije samog ulaska u posao, čovjek već ima neke kanale distribucije i da je okružen pozitivnim ljudima koji žele raditi i stvarati.

Vjeruje da ima sličnu priču kao mnogi iz njene generacije.

Roditelji koji ti određuju školovanje bez da slušaju što zapravo želiš pa negdje u kasnim dvadesetima shvatiš da imaš jedan život i želiš ga živjeti po svom. Kreneš na dodatna školovanja u područjima svog interesa.

Tako je i Masha krenula sa jednom od svojih ljubavi – ujetničkom fotografijom i modnom. Nakon toga slijedi škola za uređenje interijera pa keramika, tečaj PDC-a permakulture koji ju definira kao osobu.

Već 15 godina su joj ta područja intenzivni hobiji, a u konačnici je odvelo u smjeru keramike i uređenja životnog prostora od recikliranih predmeta.

Zašto baš glina?

Zato što je prirodna. Imati glinu u rukama, modelirati ju, je u psihološkom smislu, vrlo slično kopanju po zemlji.

Opušta i odvede te u neku vrstu meditacije. U tom trenu čak nije bitno hoće li se iz toga izroditi neki umjetnički predmet ili ne. Bitan je sam čin i vrijeme provedeno u takvoj meditaciji.

Zašto recikliranje?

Zato što ju srce boli kad vidi da ljudi bacaju stvari koje se mogu iskoristiti za nešto drugo. Ne može si pomoći a da to ne pokupi.

Ponekad ne zna isti čas što ću s tim, ali kroz neko vrijeme baš taj predmet dobro dođe za neki projekt ili proizvod.

Zapravo nikad ne znam koja će ideja pasti na pamet, a ponekad ju sam nađeni predmet inspirira. Puno toga možemo učinit s malo novaca.

Recimo, sebi je sama preuredila sobu sa jako malo financija, ali uz puno truda, učenja, proučavanja materijala i, naravno, potrebnog alata.

U svom poslu uživa po 12 i više sati na dan. Svaki dan. Drži tečajeve keramike, razne DIY radionice, daje odbačenim predmetima novi život.

Uz sve to skupa je i majka troje djece koje podržava u njihovim životnim opredjeljenjima i samo želi da su sretni.

Najmlađa kćer svakodnevno uz Mashu sudjeluje u njenom stvaralačkom radu, kreativna je, ima raznih talenata u likovnom i sportskom smjeru, a kamo će ju to odvesti, vidjet ćemo.