Creative Mess

by Masha

creative mess by MashaCreative Mess By Masha je nastao kao logična posljedica dugogodišnjih hobija i obrazovanja u područjima keramike, fotografije, uređenja interijera.

Priča o vlasnici branda je danas već klasik u našem društvu – odluka o odlasku iz velike institucije i pokretanje vlastitog posla. Navala raznih ideja (obično pred spavanje) i nestrpljivost da se pretvore u nešto opipljivo, sreća i zadovoljstvo kad rukama uspijem napraviti što sam zamislila, beskrajna inspiracija, vedrina i optimizam su ono što me pokreće.

Vrijeme provedeno u radu onoga što volim, u čemu uživam, koje imam samo za sebe i u kojem nestanem u svom svemiru, a tek rezultat rada koji mene samu oduševi i nije mi jasno da je to produkt mog uma i ruku, postaje adrenalinska injekcija u mom  životu i lijek je za sve probleme.

Put nije lak i zahtjeva dosta vremena, pogotovo ako nemaš financijsku podlogu, ali nije nemoguće. Treba biti tvrdoglav, uporan i vjerovati u ideju. Uzak i nejasan put na početku počinje se granati u raznim smjerovima, dovoditi razne drage ljude sa sličnim idejama, stvaraju se projekti i kreativne zajednice.

Ponekad je u mnoštvu ideja teško izabrati jednu – dvije na koje se vrijedi fokusirati, ali  i to je nešto što još učim. Rezultat svega je zadovoljstvo, ispunjenost, mnogo manje stresa i eliminacija negativne energije u bilo kom smislu. Iskreno,  materijalna zarada je nešto što dolazi jako sporo i za koju nije dovoljno samo biti talentiran i imati znanje.

Zbog toga je bitno da, prije samog ulaska u posao, čovjek već ima neke kanale distribucije i da je okružen pozitivnim ljudima koji žele raditi i stvarati.

Vjerujem da imam sličnu priču kao mnogi iz moje generacije. Roditelji koji ti određuju školovanje bez da slušaju što zapravo želiš pa negdje u kasnim dvadesetima shvatiš da imaš jedan život i želiš ga živjeti po svom.

Kreneš na dodatna školovanja u područjima svog interesa. Tako sam i ja krenula sa jednom od svojih ljubavi – fotografijom  umjetničkom i modnom.

Nakon toga slijedi škola za uređenje interijera pa keramika, tečaj PDC-a permakulture koji me definirao kao osobu. Već 15 godina su mi ta područja intenzivni hobiji, a u konačnici me odvelo u smjeru keramike i uređenja životnog prostora od recikliranih predmeta.

Zašto baš glina?

Zato što je prirodna. Imati glinu u rukama, modelirati ju je, u psihološkom smislu, vrlo slično kopanju po zemlji. Relaksira i odvede te u neku vrstu meditacije. U tom trenu čak nije bitno hoće li se iz toga izroditi neki umjetnički predmet ili ne.

Bitan je sam čin i vrijeme provedeno u takvoj meditaciji.

Zašto recikliranje?

Zato što me srce boli kad vidim da ljudi bacaju stvari koje se mogu iskoristiti za nešto drugo. Ne mogu si pomoći a da to ne pokupim.

Ponekad ne znam isti čas što ću s tim, ali kroz neko vrijeme mi baš taj predmet dobro dođe za neki projekt ili proizvod. Zapravo nikad ne znam koja će mi ideja pasti na pamet, a ponekad me sam nađeni predmet inspirira.

Puno toga možemo učinit s malo novaca. Recimo, sebi sam preuredila sobu sa jako malo financija, ali uz puno truda, učenja, proučavanja materijala i naravno, potrebnog alata.

U svom poslu uživam po 12 i više sati na dan. Svaki dan. Držim tečajeve keramike, razne diy radionice, dajem odbačenim predmetima novi život.  Uz sve to skupa sam i majka troje djece koje podržavam u njihovim životnim opredjeljenjima i samo želim da su sretni.

Najmlađa svakodnevno uz mene sudjeluje u mom radu, kreativna je, ima raznih talenata u likovnom i sportskom smislu, a kamo će ju to odvesti, vidjet ćemo.