Dottie Handmade by Dot Dizajn – Zero waste šarene kreacije

Zero waste šarene kreacije

Dottie Handmade

by Dot Dizajn

„Homemade, handmade šareni platneni svijet alternativnih, ekološki osviještenih proizvoda za život bez kemikalija“

U privatnom životu zbilja volim pričati o domaćim brandovima, naročito onima koji rade bitnu promjenu . U razgovoru sa mojim prijateljicama jako nam se svidjela cijela ideja oko smanjenja otpada i prelaska na neki prirodniji način korištenja uložaka za vrijeme naših menstrualnih ciklusa.

Za menstrualni ciklus moglo bi se reći da je svojevrstan tabu u društvu, što mi nikako nije jasno za tu prirodnu pojavu, pogotovo u „modernom dobu“ u kojem živimo i hvalimo na sav glas.  

Dok sam ispijala kavu sa prijateljicom sam se zadubila u raspravu o menstruaciji kod žena, te smo doslovno cijelo popodne provele računajući svaka svoje dosadašnje cikluse, iznos novaca potrošenog na uloške i u konačnici doživjele šok samo kada smo zamislile količinu otpada koju je svaka od nas napravila u više od  10 godina.

Žene su u prošlosti bile primorane koristiti različita sredstva za zaštitu tijekom  svojih ciklusa pri čemu su pokazale svoju iznimnu kreativnost tražeći riješenje.

Tako su žene u faraonskom Egiptu kao uloške koristile perje i konjsku grivu, antičke Grkinje tkaninu omotanu oko komadića drveta a Rimljanke uloške i tampone sačinjene od meke ovčje vune.

U 21. stoljeću imamo  problem sa prevelikom količinom plastike, koristimo svakodnevno proizvode za koje svjesno ili nesvjesno znamo da nam štete radi , i sve to samo radi navike.

Baš kada sam se željna promjene u svom životu krenula interesirati oko ove teme, neslučajnim slučajem opet u beskrajno cijenjenim društvenim mrežama naišla sam na Mariju Bigor koja se krije iza branda Dottie.

Korištenjem njezinih platnenih uložaka koji dolaze u vizualno privlačnim i šarolikim dezenima osjetila sam znatnu promjenu u svojim ciklusima te općenito u pogledu na njih i brigu o svom intimnom zdravlju.

U novom kreativnom razgovoru  prestavljam vam Mariju koja je osmislila paletu proizvode koji čine brand Dottie.

Prije nego što se upoznamo sa tvojim radom, reci nam tko je Marija Bigor?

 

Žena, mama, poduzetnica iz dnevnog boravka, svašta pomalo…

 

Kako je nastala ideja za brandom Dottie?

 

Slučajno. Po struci sam sasvim nešto deseto, u praksi dvadeseto, a mašina mi je bila totalna nepoznanica do prije 8 godina.

Šivaću mašinu mi je uvalila mama, nakon što sam ju dobrano izmaltretirala svojim i ne tako malim željama za raznim modelima platnenih pelena za svog tad novopečenog platneno pelenaša..

Već sam tad imala prepune ladice, ali to nije bilo dovoljno. Nama su trebale vezene aplikacije, posebni detalji, ovakvi i onakvi modeli… Na kraju mi je uvalila mašinu uz: „Pametna si, shvatiti ćeš ti kako to ide“, i eto… Shvatila sam ubrzo…

Krenula sam s pokušajima šivanja, naučila sam raditi ručni vez i nekako su mame poželjele imati takve pelene. Kad sam naučila dovoljno, pokrenula sam vlastitu tvrtku i polako širila asortiman na više proizvoda za bebe, a kasnije i za žene.

U današnje vrijeme mišljenja su u vezi platnenih uložaka kao i uvijek u svemu podijeljena, no čini mi se da se sve više žena odlučuje za platnene uloške, jesam li u pravu?

 

Kako se sve više širi svijest o štetnosti jednokratnih proizvoda za prirodu, naš organizam, ali i kućni budget, tako  sve više žena odlučuje istražiti višekratne alternative. Prvo je samo znatiželja, jer se o tome sve više priča, a onda kad se jednom isproba, teško je natrag…

 

Da li u Hrvatskoj osim tebe postoji puno proizvođača platnenih uložaka?

 

Ne dovoljno. Reusable, chemical free i zero waste način života tek uzimaju maha i potrebe za proizvođačima višekratnih proizvoda samo rastu.

 

Koju je promjenu kod tebe osobno donijelo korištenje platnenih uložaka?

 

Huh, samo jednu? Ne mogu izabrati jednu. Manje bolova, nema iritacija kože, nema neugodnih mirisa, ciklus traje kraće. Zvučim kao reklama, ali to su te bitnije promjene.

Da ne spominjem da me Red Lady više ne može iznenaditi u nedjelju popodne s 0 uložaka u ladici.

 

Prednosti platnenih uložaka?

 

Cijena –  Za iznos jednokratnih uložaka potrebnih za nekoliko mjeseci, moguće je kupiti dovoljnu količinu platnenih uložaka da o njima nije potrebno razmišljati godinama.

Zdraviji za kožu – Platneni ulošci oslanjaju se isključivo na prirodna svojstva tkanina i time na neinvazivan način obavljaju svoju namjenu. Svi slojevi dozvoljavaju cirkuliranje zraka (čak i vodonepropusni dio dizajniran je tako da dozvoljava prolazak molekulama zraka), što je važno posebice kod jako osjetljive kože sklone osipima.

Nema kemikalija – Kako bi jednokratni ulošci mogli dugo stajati na policama, kako bi ne upijajući sintetički materijali dobili upojnu moć, te kako na kraju bačeni ne bi postali biološka bomba, oni moraju sadržavati određeni spektar kemikalija u svojoj jezgri.

Tu se ubrajaju super upijajući polimeri, stabilizatori, konzervansi, parfemi, emolijensi. Platneni ulošci to sve ne trebaju jer ih ne bacamo, održavamo ih pranjem, a upojnost se postiže kombiniranjem slojeva prirodnih tkanina velike upojne moći.

Zdraviji za prirodu – Jednokratni ulošci su pojednostavnjenom definicijom PVC vrećice punjene super upijajućim polimerima. Svaka ta PVC vrećica iskoristi se jednom, baci i idućih dvjestotinjak godina stoji na odlagalištu prije nego se razgradi.

Platneni uložak prije nego odradi svoj životni vijek, iskoristi se bar stotinjak puta.

„Platneni ulošci su udobni i prozračni jer koži dopuštaju da diše, a unatoč tome ne propuštaju tekućinu.“

Kako se održavaju platneni ulošci?

 

Jednostavno – prljavi uložak odloži se u prozračnu košaru za prljavu robu (poželjno je prije odlaganja isprati u hladnoj vodi kako ne bi ostale mrlje) i kad dođe red za pranje, peru se na 60 s dozom deterdženta prema uputstvu.

 

Rok trajanja platnenih uložaka?

 

Huh… Ovo je tricky pitanje… Ako se održavaju po uputama i ako se paze i maze, onda traju godinama. Uglavnom se procjenjuje da bi trebali trajati oko 5 godina prije nego se materijal istroši, no to je sve individualno..

Ja imam nekoliko uložaka starih cca 4 godine i djeluju kao da bi mogli bez problema još toliko. Uglavnom, sve ovisi o načinu održavanja, sredstvu za pranje, kvaliteti vode, broju korištenja…

 

Posljednjih godina u SAD-u je naglašen pokret protiv jednokratnih, sintetičnih pelena za bebe, ali i sintetičkih menstrualnih uložaka, misliš li da ima nade da se i kod Hrvata dogode ovakve promjene?

 

Mislim da ima. U nazad 8 godina koliko se krećem u ovom platnenom svijetu, broj žena po tematskim grupama povećao se nekoliko puta, ljudi sve više istražuju alternative koje su zdravije, više ekološki, povoljnije.

Mi smo tek u startu i vjerujem da bi kroz nekoliko godina višekratni proizvodi iz ove domene mogli postati nešto sasvim normalno, prisutno čak i na policama drogerija (fingers crossed).

 

Kako se u principu koriste platneni ulošci?

 

Jednako kao i jednokratni. Jedina je razlika u tome što platneni umjesto u koš za smeće idu u koš za pranje.

Što se sve može pronaći u tvojoj ponudi i gdje se mogu kupiti Dottie proizvodi?

 

U Dottie ponudi nalaze se platnene pelene, wetbagovi, višekratne podloge za previjanje, platnene maramice, edukativne platnene knjige za klince, platneni ulošci raznih vrsta, neseseri, blazinice za skidanje šminke, jastučići za dojilje.

Naravno, ponuda se konstantno širi, uvijek radim na novim idejama i dizajnima. 

Proizvodi su dostupni za prodaju na našem web shopu DOTDIZAJN.HR, a također nas možete posjetiti na službenim stranicama Instagrama i Facebook-a.

facebook
instagram

 „Platneni i ulošci su nježni prema našoj koži i imaju veliko svojstvo upijanja.“

Sjećam se još u trudnoći kada sam otkrila tvoj brand koliko su mi pomogli tvoji ulošci. Osim što su ugodni za nošenje veselih su dezena. Da li materijale kupuješ u Hrvatskoj ili naručuješ izvana?

 

Uglavnom tkanine nabavljam unutar RH, od manjih prodavača i obiteljskih poduzeća. U zadnje vrijeme, kako je pandemija kod nas podosta oslabila ponudu uzoraka, imamo jednom mjesečno rundu predivnih dizajnerskih printeva izvan naših granica.

 

Sigurna sam da se žene koje se još dvoume oko korištenja PU-a  pitaju kako zbrinjavanje uložaka izgleda kada nisi doma. Na koji način ih zbrinjavaš dok ne stigneš kući?

 

Platneni ulošci, čisti i korišteni, u torbici se čuvaju na način da se gornji i donji dio zavrnu prema sredini, pa se sve to skupa zakopča krilima na način da uzorak bude s vanjske strane, a bambus unutra. Na taj način čisti ulošci ne skupljaju nečistoće iz okoline, a prljavi ne ostavljaju fleke okolo. Naravno, postoje i male torbice presvučene nepropusnim materijalom u kojima se odvojeno mogu držati čisti i prljavi ulošci (wetbag/pad pouch).

 

Kako izgleda jedan radni dan u Dottie radionici?

 

Zbrkano.

Maleni i ja smo uglavnom sami doma, tako da nekako uvijek žongliram između narudžbi, marketinga, kućanskih poslova, školice i druženja s djetetom. Iako često imam plan uvesti malo reda u naš dnevni kaos, brzo odustanem jer shvatim da baš nismo od planiranja u minutu i jednostavno ovaj naš kaos nam savršeno odgovara.

Biti prisutan uz dijete i uživati u svim tim prvim stvarima, od prvog koraka do prvog slova,  matematičkog zadatka, veliki je luksuz i ne bih ga mijenjala za ništa na svijetu. Jednog dana će biti radionica, više teta šivalica, full radna atmosfera.

Doći ćemo do toga.

 

Na koji način se ti opuštaš u slobodno vrijeme?

 

Nemam neku određenu relax rutinu… Volim utrošiti vrijeme na razne diy projekte, kreativne nerede s djetetom, na istraživanje novih proizvoda, dizajniranje stranice, pakiranja i svih sitnica koje se vežu uz to… Ovisi kakav je dan. Naravno, nismo uvijek kreativni… Ponekad mi je opuštanje zdjela kokica i Netflix, igranje Super Maria s djetetom, slaganje kockica, ma svašta…

Životni moto?

 

DIY. Sve možeš naučiti, sve možeš istražiti, sve možeš izraditi. Nije neka poezija, ali uglavnom se time vodim kroz život i poslovanje. Ako ne znam, istražim i naučim. Ako nemam, izradim…  Volim se petljati u sve pomalo i volim moći izraditi sama.

 

Poruka za kraj?

 

Hvala od srca na ovoj predivnoj prilici da predstavim svoj brend, ideje i uvjerenja. Jako me veseli što višekratni platneni proizvodi postaju sve popularniji i sve se više o njima priča i ponosna sam što mogu biti dio svega toga.

„Korištenjem platnenih uložaka također smanjujemo količinu otpada , a bitno je naglasiti da su u konačnici puno isplativiji.“

vizual autor

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *