Fold Forming – novi pristup dizajnu nakita

FOLD FORMING

Novi pristup dizajnu nakita

Fold forming  ili  „oblikovanje presavijanjem“ je tehnika obrade metala u kojoj metal presavijamo, obrađujemo kovanjem, otpuštanjem te razvijanjem dobivenog bloka dobivamo sasvim nov i dramatičan trodimenzionalni efekt.

Tehniku je osmislio engleski zlatar Charles Lewton-Brain koji je živio i studirao u Tanzaniji, SAD-u, te Njemačkoj, nakon čega je otišao u Kanadu. Neki autori njegov doprinos tehnologiji obrade metala drže revolucionarnim

Iako skoro 40 godina stara tehnika, tek nedavno je postala poznata na dijelovima lijepe naše, radi otkrivanja metalne fleksibilnosti za dobivanje kompleksnih formi.

Fold formig je prepoznat kao novi pristup izradi nakita diljem svijeta , a osim u izradi nakita koristi se i u autoindustriji.

Brojni oblici dobiveni pomoću ove tehnike podsjećaju na oblike viđene u prirodi. Najuobičajeniji oblici kreirani oblikovanjem presavijanjem su nalik na cvijeće, listove te rogove.

No ne samo da se tehnikom stvaraju oblici koji podsjećaju na prirodne već se koriste i procesi koji koriste prirodne zakone. Ponavljanje presavijanja metalnog lima, otpuštanja metala, razvijanja dobivenih oblika te oblikovanje metalnog lima udarcima čekića sama su suština oblikovanja presavijanjem.

Neki autori porijeklo ove tehnike vide u japanskoj tehnici presavijanja papira – origamiju. Sličnosti svakako postoje no metal je izrazito drugačiji materijal u odnosu na papir.

Ono što je fascinantno u ovoj tehnici je što metalu dozvoljava da „sam pronađe svoj put“ i nije forsiran u nekakve željene oblike, već se stvaraju sami.

Ljepota svega je što konkretno u izradi nakita stvara posebnu dubinu, dimenziju i strukturu metalnog nakita čineći tisuće kompleksnih formi i oblika.

Charles Lewton-Brain svodi tehniku na 4 osnovne faze rada.

  • Prva faza, presavinite komad metalnog lima.
  • Druga faza, presavinuti komad zatim izravnajte čekićem ili strojem za valjanje lima.
  • Treća faza, dobiveni komad zatim otpustite zagrijavanjem do tamno crvenog usijanja.
  • Četvrta faza, razmotamo rezultirajući presavinuti komad.

 

Sve ove četiri faze djeluju na karakteristike metala koji obrađujemo i time dobivamo posebne teksture koje se recimo ne mogu dobiti samo iskucavanjem.

Tehnika koristi razne alate za kovanje poput drvenih i metalnih čekića, te nakovanj. Možemo koristiti i stroj za valjanje lima, stegač, te kliješta. Između presavijanih ploha možemo staviti i žicu ili druge objekte. Kao izvor plamena koristimo različite plamenike, ili za veće predmete kovačko ognjište.

 

Andreja Novković u izradi nakita uživa u ovoj tehnici, što se zbilja može i vidjeti u njezinim radovima.

vizual autor

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

9 − 8 =