Održavanje pletenih igračaka

Kako održavati mog Amigurumia?

…ili općenito o pletenim igračkama

 


Amigurumi - TomodachiPletene igračke, bilo heklane ili štrikane, mogu se održavati suhim ili vlažnim čišćenjem te strojnim ili ručnim pranjem ovisno o konkretnoj tehnici izrade.

„Suho“ čišćenje

Igračke u pravilu možemo povremeno očistiti od prašine mekanom četkicom. Mogu se i usisavati na štedljivoj temperaturi i jačini (četkica usisavača koju koristite mora biti čista i služiti samo za takvu vrstu „čistog“ posla). Ako želite oživjeti svoju omiljenu igračku iz djetinjstva, a bojite se što bi se sve moglo više naći u njoj – nekoliko sati u zamrzivaču istjerat će sve bubice.

Vlažno čišćenje

Za ovu vrstu temeljitijeg čišćenja potrebna Vam je topla voda (najviše 40° vruća 😛 ) te deterdžent za pranje vune ili osjetljivih tkanina, ali poslužit će i dječji šampon. Namočite spužvu, dobro je istisnite i perite igračku. Pazite da previše ne stiskate igračku da se ne bi deformirala ili upila previše vode. Isto tako izbjegavajte moguće obojane detalje (najčešće su to okice, ukrasni kamenčići i slično). Čim češće isperite spužvu, održavajte je čistom.

Strojno i ručno pranje

Pranje igračaka je najbolje odraditi ručno, u toploj vodi. Koristite deterdžente za pranje vune ili osjetljivih tkanina bez efekata izbjeljivanja ili ekstremnog uklanjanja mrlja. Dobro dođe korištenje i deterdženta za pranje dječje robe. Nakon pranja nježno, ali temeljito isperite sve ostatke deterdženta.

Ako volite svoju veš mašinu i u potpunosti joj vjerujete ;), možete se ohrabriti i za strojno pranje na delikatnom programu. Također nemojte zaboraviti blagi deterdžent, a najbolje je nabaviti i vrećicu za čuvanje osjetljivih predmeta na zip te prati igračku u njoj.

P.S. strojno pranje bolje podnosi pamuk, nego vuna koja ima svojstvo stiskanja pri jakom trenju


Preostalu vodu u igračkama svakako nije poželjno istiskati, vodu uklonite omatanjem igračke u ručnik (na kratko, nekoliko puta). Sušite pletene predmete u vodoravnom položaju, nikako ih nemojte objesiti za uho ili rep jer se mogu rastegnuti. Izvor svjetlosti ne smije biti direktan da igračka ne bi izgubila svoju izvornu boju.

Sonechkina preporuka

Moje igračkice većinom su rađene od materijala koje mogu izdržati blago strojno pranje. Međutim! S ciljem dugotrajnijeg lijepog izgleda svakako preporučam suho i mokro čišćenje za manje lokalne flekice i blago ručno pranje za povremeni maintaining ;).

 

 

 by Sonechka