Prekrasan sunčan dan sa Andrejom Novković

Kreativnost nam je u srcu…

…a može biti i prekrasan izlet

Prekrasan sunčan dan smo odlučili provesti sa našom vrijednom Andrejom, savršen dan za izlet u Karlovac i (polu)radni spontani sastanak u domu naše kreatorice kovanih prekrasnoća.

Osim njenog gostoprimstva i prekrasne atmosfere koju je stvorio njezin kreativan duh, oduševila nas je njena stilistički uređena radionica.

Svemirske nijanse boja koje se prelijevaju u galaktično savršenstvo uz spoj njezinih maštovitih i originalnih oblika čine doista jedinstvene kreacije.

Ono što me oduševljava kod Andreje je njezin perfekcionizam u svemu što radi. Rijetko kada imaš prilike upoznati nekoga tko uživa u onome što radi a da je toliko predan tome. Najviše sam se veselio ovom radnom izletu jer je Andreja razigrana duša koja u konstanti teži rastu, razvoju i učenju kao i ja.

 

Veselju nikad kraja, za nas kreativne duše je svako jutarnje buđenje žudnja za novim znanjima

 

Prošao sam „brzo učeći“ program u kojem sam doista uživao i uspio kombinirati tehnike koje sam do sada razvio radom i učenjem.

Prije svega sam na papir trebao nacrtati viziju svoje kreacije, ali sam nažvrljao nešto ne definirano dok sam razmišljao što ću napraviti, kako to kod mene ide, sve krene samo od sebe kad primim materijal u ruke i pustim da se stvara onako kako to svemir želi.

Nakon skiciranja uslijedilo je pomno biranje materijala, odlučio sam se za komad lima i bakrenu žicu, iskopali smo nešto čudnih elemenata od žice, par perli od lave i rekao sam Andreji da radim naušnicu za Petru ( caka je u tome što sam ju tu zeznuo… ali o tome malo kasnije 😉 😀 ), primio sam se posla i krenula je priprema komada lima piljenjem.

Prekrasan sunčan dan sa Andrejom NovkovićPiljenje je postupak koji služi za razdvajanje i oblikovanje materijala. Postoje dva temeljna načina piljenja. Jedan od njih je izrezivanje, u kojem se predmet odreže i razdvoji, rezanjem kroz sami predmet. Drugi način je piljenje po rubovima, pri čemu se izrezuje po rubovima forme, najčešće kad je u pitanju pločica metala. Kod mene je to piljenje završilo u obliku srca, pa kad već radim za Petru, :D… 😉

Kada sam dobio željeni oblik trebalo ga je i fino obraditi turpijanjem kako ne bi imao oštre rubove, u među vremenu dok je turpija radila svoje razmišljao sam što ću još nadodati na samo srce, trebala je to biti selfika od bakrene žice, nešto što sam iz izvornog Damanhurskog načina oblikovanja materije počeo raditi na neki svoj način.

Napravio sam jednu jednostavniju strukturu i isprobao na komadu predhodno obrađenog i emajliranog komada lima čisto za probu kako bi vidio što mogu učiniti sa srcem na kojem sam radio. Otkrio sam neku novu formu koja me totalno osvojila.

 

Selfičke strukture baziraju se na spirali i sastoje se od metala i minerala.

 

Selfičke strukture baziraju se na spirali i sastoje se od metala, minerala, boja i posebnih tinta koje služe kao provodnici inteligentnih energija. Te “rubne sile” mogu biti poveznica između našeg materijalnog svijeta i drugih razina postojanja i omogućuju nam da uspostavimo sinergistički odnos među njima.

Prekrasan sunčan dan sa Andrejom NovkovićSuvremena znanost je pokazala da osnova tvari nije materijalna, već su to samo interakcije između rezonantnih energija. Na razini kvantuma, atomi se ne sastoje od fizičkih čestica, već energetskih vrtloga koji su uzajamno povezani.

Stoga sve u svemiru postoji u međusobno povezanom polju energije. Štoviše, svako živo biće i svaki materijalni objekt u svemiru šalje i prima energiju i neprestano je u odnosu sa svime.

Energije prisutne u selfikama su žive “rubne” sile, koje mogu živjeti u različitim dimenzijama.  Praviti selfičku strukturu znači stvoriti “tijelo” koje će služiti selfu.

Inteligencija selfa je određena energija koja upravlja fizičkim dijelom strukture. Interakcija između selfa i osobe se uvijek temelji na uzajamnoj koristi. Stoga se selfove može smatrati specijalistima za simbiozu.

Selfovi odabiru uvjete koji su korisni za fizički život ili za razvoj osobnog ljudskog potencijala. Oni povezuju naša energetska polja kroz “mikrolinije” ili energetske linije u tijelu. Inteligentna energija selfa odabire, usklađuje i pojačava najkorisnije energetske frekvencije kako bi izvršavala funkciju za koju je napravljena.

U zamjenu, selfičke inteligencije prolaze kroz jedno zanimljivo iskustvo u kojem sudjeluju u vremensko-prostornom sektoru kojeg karakterizira odnos zakona drugačiji od onih kakvi vladaju u svijetu odakle one dolaze.

Iskucavanje je tehnika izrade reljefnog predmeta i super tehnika za izbacivanje negative 🙂

 

Prekrasan sunčan dan sa Andrejom NovkovićAndreja mi je pokazala nekoliko različitih načina iskucavanja i bušenja metala. Na mom licu vidjelo se kako uživam izbacujući vjerovatno sve frustracije lupanjem čekića po limu, te sam za instalaciju unutar srca probušio nekoliko rupa kako bi se uklopila u njega.

Iskucavanje je tehnika izrade reljefnog predmeta od lima koji u toku izrade kao podlogu ima samostalnu masu koja je podatna promjenama oblika. Za iskucavanje se upotrebljava čekić i razne vrste punci. Nakon dobrog lupanja i izbijanja, liječenja frustracija i izbacivanja nagomilane energije krenuo sam očistiti taj komad lima.

Kad sam pogledao nered koji je nastao i samom mi je sinulo kako je sada na pred zadnjem mjestu čišćenje, tj. odstranjivanje nečistoća sa materijala koje se skupljaju tijekom obrade, a naročito se to radi i u završnoj obradi poliranja nakita koje moj komad ni nije doživio.

Andreja me pitala da li želim dodati neku boju, pa sam se ubacio u boje, tu dolazimo do emajliranja lima koje je u praksi prekrivanje površina nakita raznim bojama u svrhu njegovog ukrašavanja.

Pošto je sušenje emajla malo dugotrajan proces ja sam se dosjetio da ga spalimo brenerom i dobio neku novu teksturu na srcu kojeg sam radio koja je oduševila Andreju te smo srce prelakirali zaštitnim lakom i pospremili ga na sigurno dok se ne osuši.

Fold forming ili oblikovanje presavijanjem je tehnika kojom se ona najviše koristi u izradi nakita

 

Nakon kratkog odmora i razmjene iskustava u promatranju prekrasnih radova naše Andreje, uvela nas je u prezentaciju fold forminga koji je u biti vrlo zanimljiva tehnika, a na našim prostorima to je vrlo rijetka praksa.

Fold forming ili oblikovanje presavijanjem je tehnika kojom se ona najviše koristi u izradi nakita a iznimno rijetko se viđa u Hrvatskoj. Oblikovanje presavijanjem je tehnika obrade metala u kojoj metal presavijamo, a zagrijavanjem te razvijanjem dobivenog bloka dobivamo sasvim nov i dramatičan trodimenzionalni efekt.

Tehniku je osmislio engleski zlatar Charles Lewton-Brain. Neki autori njegov doprinos tehnologiji obrade metala drže revolucionarnim. Osim u izradi nakita danas se ista tehnika koristi i u autoindustriji.

Charles Lewton-Brain svodi tehniku na 4 osnovne faze rada. Prva faza, presavinite komad metalnog lima. Druga faza, presavinuti komad zatim izravnajte čekićem ili strojem za valjanje lima.Treća faza, dobiveni komad zatim otpustite zagrijavanjem do tamno crvenog usijanja. Četvrta faza, razmotamo rezultirajući presavinuti komad. Sve ove četiri faze djeluju na karakteristike metala koji obrađujemo i time dobivamo posebne teksture koje se recimo ne mogu dobiti samo iskucavanjem.

Tehnika koristi razne alate za kovanje poput drvenih i metalnih čekića, te nakovanj. Možemo koristiti i stroj za valjanje lima, stegač, te kliješta. Između presavijanih ploha možemo staviti i žicu ili druge objekte. Kao izvor plamena koristimo različite plamenike, ili za veće predmete kovačko ognjište.

 

Brojni oblici dobiveni pomoću ove tehnike podsjećaju na oblike viđene u prirodi.

 

Brojni oblici dobiveni pomoću ove tehnike podsjećaju na oblike viđene u prirodi. Najuobičajeniji oblici kreirani oblikovanjem presavijanjem su nalik na cvijeće i listove. No ne samo da se tehnikom stvaraju oblici koji podsjećaju na prirodne već se koriste i procesi koji koriste prirodne zakone.

Prekrasan sunčan dan sa Andrejom NovkovićPonavljanje presavijanja metalnog lima, otpuštanja metala, razvijanja dobivenih oblika te oblikovanje metalnog lima udarcima čekića sama su suština oblikovanja presavijanjem. Neki autori porijeklo ove tehnike vide u japanskoj tehnici presavijanja papira – origamiju. Sličnosti svakako postoje no metal je izrazito drugačiji materijal i puno teži za oblikovanje u odnosu na papir.

Andreja se u praksi toliko pronašla u ovoj mnogima nepoznatoj tehnici da zaista stvara zanjimljive i komplicirane oblike. Kada ju promatrate kako radi, ne vidi se nikakva težina iste tehnike jer ju u potpunosti povede pa izgleda puno jednostavnija izrada od onoga što jest.

Okušali smo se u isprobavanju oblikovanja presavijanjem, no dan je bio jednostavno prekratak za proći toliko toga odjednom a i srce na kojem sam radio se trebalo završiti.

Nakon što se zaštitni lak na emajlu osušio prionuo sam poslu i završio svoju instalaciju na srcu koja je ispala jako zanimljivo, pošto sam koristio razne metalne dodatke i lava kuglice srce je ispalo previše teško za naušnicu te sam ju prenamijenio u broš koji sam poklonio Andreji kao zahvalu za prekrasan radni dan koji smo zajedno proveli u stvaranju dok se mali gazda igrao na suncu i travi.

Zaslužno smo se odmorili uz kavicu i domaće trešnje pa uživali u zalasku sunca, te se dogovorili za skori sastanak uz zvukove teških metala 😀 .

Ovo je zbilja bio jedan prekrasan sunčani dan proveden u kreativnosti koji ćemo definitivno ponoviti.