Mate & Kate

Iza brenda Mate & Kate stoji Marinela Sluganović.

Njeguje i čuva jednu lijepu priču o svom rastu.

Njeno djetinjstvo je protkano sitnim prstićima..

Bila je prava mala sakupljačica šumskih plodova, od kestena, gljiva do raznog bilja koje je koristila za čajeve.

Isprobala je mnogo kreativnih tehnika u najranijoj dobi; od heklanja, cijepanja drva, runjenja kukuruza i automehaničarskih radova… Jer na slavonskom selu i djeca su radila i vježbala svoje malene prste na sve moguće i nemoguće načine.

Kao odrasla doselila se u mali, ali dovoljno veliki Zagreb. Njeni su prsti odjednom postali sjetni i usamljeni..  Jednostavno im je morala udahnuti život!

Krenula je svom svojom prošlošću, bakinim iskustvima, maminim savjetima i sa malo one svoje duše koja ju  obasjava svojim idejama.

Rezultat toga su njezini radovi sa mnogostrukom pričom i smislom bez kojeg u životu ništa ni ne započinje.

Marinelina ideja je proizašla iz pitanja: Što mogu napraviti da recikliram nepotrebni otpad koji je ipak prisutan iako je uzaludan, da prosvjedujem protiv lošeg slova današnjice kroz uzaludne letke koji se danas čitaju umjesto Ane Karenjine, da bude korisno ali i da bude malo umjetničko djelo, da bude dovoljno dugog vijeka da zadovolji konzumersko razmišljanje današnjice i na kraju, kad jednom više ne koristi da se može opet reciklirati kako bi zatvorila cijeli taj krug smislenosti i umjetnosti, iako su njih dvije zapravo jedna u drugoj?

Uz mnogo truda naučila je ovu vještinu pletenja papirom, te su ubrzo nakon uloženog truda svijetlo dana ugledale njezine košare koje i dalje osvajaju pogled svih oko sebe, pa se nekad pita zašto su Zemljanima toliko simpatični njeni radovi?

Ali onda se sjeti da su u košarama utkani sati provedni u njezinom radosnom domu ,radni staž vrijednih prstiju koji ne stare, pogled na ljubljenu dječicu dok plete i taj finalni ponos kada završi svaku košaricu, pogleda ju i nasmije se.

Čisto dovoljno za smisao, zar ne?