Ovoga Božića izradite sami svoje ukrase za bor!

Ovoga Božića izradite sami svoje ukrase za bor!

Stvoriti nešto svojim rukama poseban je osjećaj kojeg bi svatko od nas trebao iskusiti.

Ovoga Božića izradite sami svoje ukrase za bor! Neka vam ovo doba godine, kada svi ukrašavamo svoje domove, bude zaista posebno. Neka pokoji ukras koji se nađe na božićnoj jelki bude baš vaših ruku djelo.

Ovo su božićni ukrasi koje zbilja svatko može samostalno izraditi, uz malo volje i minimalno materijala. Ukoliko imate vremena, i naravno želje, uhvatite se ovoga malog blagdanskog projekta.

Materijali koje svi imamo kod kuće

 

Najbolji dio je to što se doista možete prepustiti mašti, i koristiti mnoštvo različitih materijala. Ovo je jedan „basic recept“ za ukrase za bor, koji se itekako može nadograditi, ukoliko to želite.

Osnovni materijal bez kojega nećete moći su, vjerovali ili ne, kartonske role od toaletnog papira.

Uz to, u ovom projektu sam koristila i sljedeće materijale:

 • vuna, jutena špaga i bijela satenska traka
 • pištolj na vruće ljepilo
 • bijela špagica za ukrase
 • zlatne šljokice
 • drvofix ljepilo pomiješano s malo vode i kist
 • škare, ravnalo i kemijska olovka

Priprema je pola posla

 

Dobra organizacija i priprema uvelike olakšava cijeli posao.

Važno je da si odmah u početku pripremite sve materijale koje ste naumili koristiti, kao i pomoćne „alate“ poput ravnala i olovke, škara, ljepila.

Nakon početne pripreme, potrebno je pripremiti kartonske tuljce za daljnju izradu. Uzmite ravnalo i olovku u ruke, tuljce lagano pritisnite dlanom kako bi dobili ravniju plohu, duž tuljaca ucrtajte točkice koje su razmaka 1.5 cm te kroz njih povucite okomice kao što možete vidjeti na fotografiji ispod (pod 2.)

Slijedi rezanje tuljaca na kolute. I to je to od pripreme, obavili ste najdosadniji dio posla.

Tek sada kreće prava kreativa!

Zvjezdice za bor

 

Za izradu jedne zvjezdice bit će vam potrebno pet kartonskih kolutića.

Ja sam svoje zvjezdice izrađivala s vunom i bijelom satenskom trakicom, a vi odaberite materijal koji je po vašem ukusu.

Odrežite komad materijala (količina potrebnog materijala će ovisiti o samoj širini istoga – ako je materijal tanji, poput vune, trebat će vam je više nego primjerice satenske trake koja je šira).

Početak vune sam zalijepila za unutarnji dio jednog koluta kojega sam potom počela omotavati. Ovaj dio je jako zanimljivo raditi dok gledate svoju omiljenu seriju ili kao ja, uz prigodan blagdanski film.

Nećete za to vrijeme ni primijetiti koliko ste kolutića omotali, a imat ćete itekako s čime raditi korake koji slijede.

Kada završite s omotavanjem kolutića, kraj materijala obavezno zalijepite kako bi sve ostalo čvrsto i na svom mjestu.

Sada krećete u stvaranje zvjezdica. Uzmite svaki omotani kolutić i presavijte ga na pola kao na drugoj fotografiji kolaža ispod, a potom od njih formirajte zvjezdicu kao na posljednjoj fotografiji kolaža ispod.

Zagrijte pištolj na vruće ljepilo i polijepite bočne strane ili tzv. „krakove“ zvjezdica kako biste dobili jedan čvrst i povezan ukras.

Preostaje vam samo još zavezati trakicu za vrh zvjezdice kako bi mogla odmah pronaći put do vašega bora.

Jednostavne handmade božićne dekoracije za bor

 

Od potpuno istih materijala, i velikim dijelom istim procesom izrade možete lako kreirati i jednostavne kuglice za bor. Odlučila sam vam pokazati na koji način možete izraditi zanimljive kuglice za bor od dva ili tri kartonska kolutića.

Prvi dio procesa izrade, pripremanje kartonskih kolutića i omotavanje materijalom je potpuno isti kao i kod zvjezdica. Drugi dio, slaganje i povezivanje tih kolutića, je onaj dio koji se razlikuje.

Prateći korake na fotografiji ispod, lako ćete dobiti jednostavnu i efektnu kuglicu za bor povezivanjem samo dva kartonska kolutića, tako da gurnete jedan kolut unutar drugoga te ih pričvrstite ljepilom.

U ovome primjeru, kolutiće sam omatala jutenom špagom koja je dosta krutija od same vune, pa je sam proces bio nešto zahtjevniji. Važno je samo što čvršće zategnuti špagu kako bi sve ostalo na svom mjestu.

Jutenu špagu definitivno preporučujem svima vama koji ste ljubitelji nešto rustikalnijeg izgleda ukrasa.

Naravno, moguće je načiniti i zanimljivu kuglicu sa više od dva kartonska koluta. Prateći korake na fotografiji ispod teksta, izradite kuglicu sa tri kolutića.

U ovom primjeru kuglice sam izradila pomoću spomenute satenske trake.

Saten je također zanimljiv materijal koji će se, vjerujem, svidjeti svim ljubiteljima nešto modernijeg izgleda ukrasa, s obzirom da unosi određenu notu elegancije u cijelu priču.

Ovu sam kuglicu odlučila upotpuniti upotrebom zlatnih šljokica. Način na koji ćete to učiniti pogledajte na fotografiji ispod.

Nakon što formirate i učvrstite kuglicu, pomiješajte malo drvofixa s vodom te kuglicu premažite mješavinom. Nakon toga ju pospite šljokicama i ostavite na sušenju.

Ovo je dakako primjenjivo i na drugim materijalima.

[psfw slug=”tockice”]

Božićna jelka kao nikada do sada

 

Uz malo potrošenog vremena, ponešto volje i jako malo materijala, imate svoje handmade ukrase za bor!

Sada vam još samo preostaje nabaviti drvce, ako već niste, i smjestiti ukrase tamo gdje im je i mjesto. I nikako nemojte zaboraviti, sve što ste sami izradili ima puno veću vrijednost i odiše vašom osobnošću.

Ovih se blagdana odlučite upustiti u blagdansku handmade avanturu i uživajte u onome što ste stvorili svojim rukama!

Nikolina Jurišić

2 replies on “Ovoga Božića izradite sami svoje ukrase za bor!

 • Mateja

  Odlična ideja! Ja sam oduševljena! 😍 Mislim da možemo puno toga sami napraviti s malo materijala i puno mašte! Pa čak i ako nam je mašta uskraćena, uvijek možemo prema ovako jasnim uputama izraditi ukrase! Hvala ti na tome!

  Odgovori

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *