Posrebrena Bakrena Ogrlica – Petrovo Uho

207.00kn

Posrebrena bakrena ogrlica u kombinaciji sa heliotis školjkom (petrovim uhom).

Materijali:

  • Posrebrni bakar
  • Školjka Petrovo uho

Tehnika: kovanje

1 na zalihi


Laura Nakit
Kategorije: , Brend:
 

Opis

Posrebrena Bakrena Ogrlica – Petrovo Uho

Posrebrena bakrena ogrlica u kombinaciji sa heliotis školjkom (petrovim uhom), tehnika – kovanje.

Materijali:

  • Posrebrni bakar
  • Školjka Petrovo uho

Tehnika: kovanje

Puzlatka ili petrovo uho nije školjka već puž. To je vidljivo po malom spiralnom dijelu „kućice“ na vrhu ljušture. Unutrašnji, sedefni dio ljušture puzlatke presijava se duginim bojama premda se možemo upitati čemu služi takva obojenost kad se ti presijavajući dijelovi u vrijeme puževog života uobičajeno ne vide…

U uobičajenim okolnostima tijelo živog puža prekriva unutrašnji sjajni sedefni dio ljušture, a s gornje strane koja je izložena pogledima ljuštura je neuglednih sivkasto-zelenkastih nijansi. Taj vanjski dio, što se tiče obojenosti, možemo smatrati da ima zaštitnu obojenost jer se odlično stapa s bojom kamenite podloge koja je prekrivena tankim slojem alga, a one su baš takve boje kao i gornja strana ljušture.

Ugine li puž, ili ga pojedu grabežljivci, ostaci mekanog tijela se razgrade, a kućica se, zbog udubljenog oblika ljušture obično zbog gibanja mora preokrene tako da se donja, udubljena strana izloži svjetlu. Tada se razotkrije presijavajuća ljepota sedefnog sloja koji se ljeska plavičastim ili crvenkasto-zelenkastim preljevima . Prevladavajuća boja u preljevima ovisi o kutu sunčevih zraka koje padaju na površinu sedefa.