Rukovanje životom – prvi dio

Naš doprinos projektu “Rukovanje životom”

Krajem prošle godine primili smo poziv za sudjelovanje na jednom super projektu “Rukovanje životom”, zahvalni smo i sretni što su nas prepoznali kao kvalitetne suradnike.

Sada nakon prvih divnih 6 mjeseci doprinosa naše Udruge Mladih Umjetnika “UM” projektu “Rukovanje životom” smo štićenicima prihvatilišta kroz naše kreativne radionice predstavili nekoliko zanimljivih smjerova kreativnog izražavanja.

 

Što smo naučili iz ovog iskustva?

 

Moglo bi se reći mnogo. Približili smo im, unatoč svim mjerama, mnogo zanimljivih zanata te pokazali kako rukama mogu učiniti prekrasne stvari, pogotovo kad to čine iz srca kroz smijeh i radost, te na obostrano zadovoljstvo naučili smo važnu lekciju o zajedništvu i potpori, povjerenju, shvatili da nismo sami i kad mislimo da jesmo.

 

Da li je zajednica bogatija za znanje koje smo im pružili?

 

Vjerujem da je, da, uspjeli smo učiniti pravu stvar te uz osoban rast barem zainteresirali nekolicinu na puteve koje smo im predstavili kroz naše radionice održane u sklopu projekta. Sretni smo i zadovoljni, sretni smo zbog njih i hvala štićenicima prihvatilišta što su prisustvovali razmjeni znanja, hvala im na smijehu, hvala im, ma koliko to zvučalo sebično, na mom osobnom razvoju i shvaćanju svijeta u kojem živim.

U sljedećim redovima probati ću nekako dočarati taj razvoj, kako kod štićenika tako i kod sebe.

Ukratko o projektu “RUKOVANJE ŽIVOTOM”

 

U srpnju ove godine započela je provedba trogodišnjeg projekta ‘Rukovanje životom’, koji udruga Zeleni klik provodi u sklopu natječaja programa i projekata usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina za 2019./2020. godinu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt se provodi u partnerstvu s Centrom mladih – Ribnjak te sa suradnicima: Udrugom mladih umjetnika „UM“, Udrugom za promicanje kvalitete suživota između ljudi i životinja ‘Plava šapa’ i Udrugom za podizanje kvalitete življenja ‘Flyer’ te Prihvatilištem za beskućnike Hrvatskog Crvenog križa u Velikoj Kosnici.

„Rukovanje životom“ već nazivom raslojavamo ovako: rukovanje – pružanje ruke, odnosno podrške beskućnicima; njihovo vlastito „rukovanje“ životom da se osnaže upravljati svojim životom na način da steknu nova znanja i vještine, ali i uvide širinu mogućnosti kroz primjere s kojima se mogu osobno identificirati, a koji jasno pokazuju da je pozitivna promjena moguća i da je moguće od „gubitnika“ postati onaj koji pomaže, samo uz podršku i osnaživanje zajednice (primjerice, psi lutalice postaju psi terapeuti za starije i bolesne osobe; zlostavljani i odbačeni konji postali su konji za terapijsko jahanje osobama s teškoćama i sl.).

Također, to će rukovanje biti izraženo kroz upotrebu ruku u svim aktivnostima: kreativnim i umjetničkim aktivnostima, koje, uz to, također uključuju terapeutski element, upravo kao i aktivnosti povezane s radom s terapijskim životinjama, a jednako tako djelovanje kroz permakulturu i organsko vrtlarenje, koje je opće poznato kao terapeutska aktivnost.

 

Ovaj program osmišljen je tako da obuhvati područje likovnosti, kreativnog izražavanja, održivog razvoja i rada s životinjama

 

Na kraju, ta upotreba ruku i pojam rukovanje uključuje i poticaj na aktivan doprinos društvu i zajednici, ali jednako tako i aktivnu podršku korisnicama svih uključenih u programske aktivnosti, koji postaju svojevrsna platforma dugoročne podrške korisnicima putem mogućnosti njihova uključivanja u rad pojedinih udruga i inicijativa, ali i još šire, u rad njihovih suradnih organizacija.

Ovaj program osmišljen je tako da obuhvati područje likovnosti, kreativnog izražavanja, održivog razvoja i rada s životinjama, kako bi se korisnicima ponudila široka paleta unutar koje će pronaći mjesto svog interesa, izražavanja i mjesto unutar kojeg će se moći dalje razvijati te pronaći put za izlazak iz situacije beskućništva i isključenosti.

Program uključuje suradnju dionika koji svi imaju iskustvo u radu sa socijalno isključenim osobama, što znači visoku osjetljivost na najranjivije društvene skupine, odgovoran pristup izvođenju aktivnosti te otvorenost za dugoročnu i široku podršku korisnicima ovog programa.

(dio teksta preuzet sa stranice Udruge Zeleni klik)

Zanimljiva igra drvetom

 

U lipnju ove godine bio sam zaokupljen našim radionicama, želio sam da se štićenici prihvatilišta upoznaju sa novim inovativnim načinima kreativnog izražavanja, želio sam im prenijeti znanje uz praktičan rad koji bi mogli koristiti u daljnjem razvoju kroz naše radionice, ali ne izostaviti glavni faktor – IGRU.

Za našu prvu radionicu odlučili smo da ćemo štićenicima predstaviti rad našeg Brenda ZAGONETNO DRVO i ugostiti našeg kreativnog veseljaka Matiju Bobeka kao voditelja radionice.

Radionicu pod nazivom Oblikovanje umjetničkih i drugih predmeta od drveta održali smo na sunčan dan 23.06. 2020. te smo je zamislili kao interaktivnu igru sa drvetom.

 

Upoznali smo štićenike sa interaktivnim i ekološki održivim projektom

 

Upoznali smo štićenike sa interaktivnim i ekološki održivim projektom Matije Bobeka unutar kojeg se kroz pedagoške metode i igru stvaraju uporabljivi oblici od drveta ( skulpture, igračke itd..) i ostalih prirodnih materijala pronađenih u okolišu.

Osim izrade konstruktivnih predmeta koji nude mnoga rješenja, dotaknuli smo se i izrade skulptura i instrumenata te smo uz Matijinu pomoć predstavili razna idejna, a održiva rješenja iz prirode za ostale uporabne predmete od drveta kao stvoreno za Rukovanje životom.

Proveli smo konstruktivno 4 sata u smijehu, igri i obradi drveta vrbe, te smo napravili mnogo zanimljivih predmeta i prenijeli znanje o izradi predmeta od materijala koje možemo naći svuda oko nas, jer priroda nam daje najveće nadahnuće i realizaciju najkreativnijih ideja u djelo.

Lepršavo kuckanje metala

 

To jutro 22.07. 2020 sam bio ushićen, prekrasan ljetni dan i sunce koje mi je dalo energije da se radujem ovoj radionici u sklopu projekta “Rukovanje životom” jer je baš ono što volim raditi, uz malo opušteniju atmosferu jer sam u potpunosti prepustio vođenje radionice Andreji Novković koja je štićenike doma upoznala sa osnovama svoga zanata.

Ono što me oduševljava kod Andreje je njezin perfekcionizam u svemu što radi. Rijetko kada imaš prilike upoznati nekoga tko uživa u onome što radi a da je toliko predan tome. Najviše sam se veselio ovoj radionici jer je Andreja razigrana duša koja u konstanti teži rastu, razvoju i učenju.
Jednostavno sam znao da će radionica obrade metala biti odlična “terapija” za sve nas.

 

Bili smo kreativni “na najjače”!

 

Prema željama štićenika izrađivali su se predmeti od metala: prstenje, narukvice, naušnice, umjetničke figure. Zaista se u prihvatilištu za beskućnike kriju talenti a i upoznali smo se sa pravom umjetnošću zahvaljujući Andreji koja nam je pokazala nekoliko različitih načina iskucavanja i bušenja metala te nas prepustila mašti na volju.

Na licima ekipe vidjelo se kako uživaju izbacujući vjerovatno sve frustracije lupanjem čekića po limu.

Moram priznati, toliko sam se uživio u igru sa žicom i komadima lima da sam totalno zaboravio da moram voditi radionicu, na kraju su svi prisutni ženski članovi dobili po naušnicu kako bi im se iskupio za ovaj mali propust.

 

Iskucavanje je tehnika izrade reljefnog predmeta i super tehnika za izbacivanje negativne energije.

 

Unutar ova 3 sata radionice upoznali smo se s osnovama obrade kovina i oblikovanjem nakita. Susreli se s bakrom od kojeg se najčešće izrađuje unikatni nakit te ga oblikovali savijanjem, rezanjem i iskucavanjem.

Muški dio ekipe izradio je mnogo lijepih komada nakita i kvalitetno primjenio teorijsko znanje u praksi, svi smo bili oduševljeni rezultatima.

U nastavku ću donijeti osvrt na radionice koje je radila moja malenkost pa stay tooned.. 😉

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *