Šumek Naklada

Naklada Šumek maleni je, ali uporan dom pričama koje vole lutati šumama, rijekama, Vrlingradom ( to je tu negdje) a ponekad i čitavim svijetom. Na tim lutanjima ove priče nerijetko razmišlljaju o tome zašto je sve ovakvo kakvo jest i može li biti drugačije.

Naklada Šumek nakladnički je obrt osnovan u proljeće 2017. godine kao plod višegodišnjeg stvaralaštva u području književnosti za djecu, autorice Ivane Francišković Olrom. Rođena je u Karlovcu, početkom veljače 1979. godine. Studirala je dramaturgiju, radila u karlovačkom kazalištu, pisala za tv serije, vodila eko udrugu i puno volontirala.

Prije osam godina počele su nastajati prve priče o Smotancima, a do danas su objavljeni roman Lagane laži, slikovnice Čudak Šumek, Prgava Vera, Tamo negdje, ispod vode (u suradnji s JU Aquatika) te ilustrirana priča Pohapanac.

Sve priče o Smotancima ilustrirala je sjajna Gordana Ivković, koja je također rođena i odrasla u Karlovcu.  Ivana upravo, u suradnji s tvrtkom SenzoGYM priprema serijal slikovnica za najmlađe, naslova Pikavica Evica, koji ilustrira magični Mario Šimić.

Istovremeno, u kazalištu Mala scena od rujna ove godine na repertoaru će igrati predstava Čudak Šumek, nastala prema istoimenoj slikovnici i u Ivaninoj dramatizaciji, a u režiji nagrađivane Morane Dolenc.

Ivani je trenutno želja profilirati Nakladu Šumek kao obrt specijaliziran za izdanja i sadržaje koji potiču na pozitivan odnos prema prirodi, okolišu i živom svijetu, a kroz teme prijateljstva, prihvaćanja, razumijevanja i odrastanja.