UMR – Modni dodaci za svaku ženu

Modni dodaci za svaku ženu

UMR

Unikat Moda Renata

Danas vas upoznajem sa Renatom Šošić, predivnom, snažnom ženom koja stoji iza branda UMR.

Njezin put u izgradnji vlastitog branda nije bi nimalo lagan uz dodatan posao i brojne obaveze koje nose obiteljske dužnosti. U samom početku osmislila je nekoliko originalnih proizvoda, no na žalost ideje su joj bivale besramno ukradene.

Netko bi možda odustao, teško je nastaviti kada odmah na početku ostaneš razočaran….no ona se nikada nije obeshrabrila već je ostala ustrajna  u svom kreativnom putu koji traje već godinama, u kojem je  u potpunosti pronašla sebe, svoj način izražavanja i način kako da nam svojim bojama naslika osmijehe.

Osmislila je nove fantastične proizvode koje je zaštitila autorskim pravima. Što ju  motivira, ohrabruje i vodi kroz život  otkrijte u novom kreativnom razgovoru.

Tko stoji iza branda UMR? Reci mi više o sebi 

 

Iza branda Unikat Moda Renata. stojim, ja Renata Šošić, – žena koja voli modu i to modu koja je posebna, modu koja  nije globalna i nametnuta nego unikatna i originalna. 

Kada govorim o modi UMR onda je to moda koju sama stvaram i što me čini neizmjerno sretnom i ispunjava me kao ženu. 

Kao takva žena sam udata i imam samo jednog muža, nemam bivšeg i ne planiram imati nekog drugoga, za sada je samo ovaj u planu. 

Moj muž je ono/onaj kojega neizmjerno volim i koji je moja ljubav iz koje crpim energiju, motivaciju i smisao svega onoga što je oko mene.

Nas dvoje smo rodili četiri sina, naša tri stupa ugaona i našeg nebeskog čuvara. 

U svojih uskoro četrdeset godina boravka na ovoj zemlji  promijenila sam par zemalja i dom mi je tamo gdje mi je obitelj. 

Rođena sam u Travniku, BiH te sam do svoje 14-e godine živjela sa roditeljima u Novom Travniku. Jako mlada sam napustila obiteljski dom i nikada se nisam vratila u potpunosti.

 Odselila sam se u Zagreb gdje sam završila “Srednju školu za Tekstil kožu i dizajn” te  nakon Zagreba odlazim u Split gdje sam diplomirala na KBF-u.

U Hrvatskoj sam živjela sve do prije tri godine kada sam odselila sa svojom malom obitelji  u Njemačku. 

 

Kada je započelo tvoje kreativno putovanje i kako je sve izgledalo na početku?

 

renataRođena sam od roditelja kreativca i nije moglo biti drugačije nego što je. Život mi je bio ispunjen kreativnim idejama, stvaranjem i življenjem u kreativnosti. Takav me život i odveo do dizajna i nikada me nije napustio, niti ja njega pored svih drugih putova i životnih odluka. 

Živjela sam život kroz kreativnost i nisam znala i ne znam drugačije.  Dok sam studirala skroz nešto drugo, kroz njega sam provlačila kreativnost kao normalo svakidašnje  funkcioniranje.

Prije 10 godina sam diplomirala i udala se, te mogu reći da je UMR upravo tada uhvatila maha i krenula punom snagom i voljom.

Vizija, ideja, volja, potpora sve je bilo tu a opet je bilo teško, bilo je teško jer nisam htjela biti kao drugi.

Krenula sam sa izradom unikatnih majica za djecu, bilo je to dosta teško, tražilo je mnogo vremena i truda jer sam stvarala crtane likove od pamučnih materijala i sve ručno spajala. Nisam se dala pokolebati i radila sam ih jer ih nitko drugi kao takve nije radio.

Ono što me žalostilo je manjak ideja kod drugih koji su skloni uzeti nečiju ideju  i viziju te je plasirati kao svoje. Moje majice su počeli kopirati, a nisam bila u situaciji sve to zaštiti te sam išla dalje tražiti što bi mogla a da drugi ne rade te sam krenula sam mašnama/trakama za kosu.

Osmislila sam svoj model koji je isto tako brzo bio prekopiran. U jednom trenutku sam shvatila da nema smisla stvarati ideje za druge, koji to samo uzmu kao zdravo za gotovo…

Pokušala sam zaštiti ono što radim i radila sam ne razmišljajući više da li to više itko radi. Moj rad je postao moja strast, radila sam i stvarala, donosila i plasirala sebe, svoju ljubav i svoj dar kroz svoj rad. Krenula sam sa majicama za djecu, prešla na trake za kosu te na kraju došla na razno razne izrade modnih dodataka kao što su; turbani, kape, trake, obruči, gumice, ogrlice… i ne namjeravam se zaustaviti.

 

Makar već neko vrijeme ne živiš u Hrvatskoj orijentirana si na građenje međusobne podrške hrvatskih brandova. Da li ti nedostaje Lijepa naša, i kako tvoj kreativan put izgleda u drugoj državi?

 

Da, otišla sam iz Hrvatske ali ona nije otišla izvan mene ili ostala tamo negdje, ona je sa mnom u meni i nosim je sa sobom. Jako mi fali, fale mi naši ljudi, naš opušteni “kvalitetniji” život bez puno stresa. Smatram da kreativac može najviše pomoći kreativcu ako to istinski želi te na taj način pomaže i samom sebi.

U Njemačkoj je sve nekako sigurnije po pitanju rada, zaštićeno je sve, nitko ne smije dirati u tvoje bez dozvole. Njemice vole posebno i ako nisu po meni baš moderne žene, cijene kada je originalno, jedinstveno i ruči rad. Nije im teško platiti i nagraditi taj rad te imaju svijest da ručni rad zapravo nema cijenu. Dok naše žene to znaju nositi a teško im je to platiti, ovdje je suprotno. 

 

Tko je tvoja najveća podrška od samog početka?

 

Možda ću zvučati čudno ali najveća podrška sam samoj sebi.  U početku sam vjerovala u sebe, nisam odustala ni posustala pred kušnjama te sam uvijek vjerovala.

Taj moj stav i vjera je utjecala na mog muža te sam kod njega uzgojila vjeru put mene. Upravo ta upornost je razvila vjeru kod mog muža koji je tada meni bio najbliži te sam osjećala, i dan danas osjećam  njegovo povjerenje u mene i ono što radim.

Nije mi potrebno pljeskanje i priznanje za to što radim kako bi osjetila podršku nego mi je važno osjetiti disanje uz mene koje mi daje u tome sigurnost.  

Ne smijem izostaviti svoja tri sina koja su moja velika podrška jer sve se stvara uz njih te moje dvije sestre, braća se neće ljutiti jer se oni i onako ne kuže u to. 

Koja je filozofija tvog  brenda?

 

UMR – modni dodaci za svaku ženu, apsolutno za svaku. Jednostavne i svečane varijante u jednom samo je stvar kombiniranja. Pruža ženi osjećaj ljepote, posebnosti, jedinstvenosti – uz naravno kvalitetne materijala i pristupačne cijene.

Osnovno i temeljno je da rad ima dušu.

 

Tko je idealna žena koja nosi tvoje modne dodatke? Kako izgleda, kakav stil nosi?

 

Svaka je žena idealna žena za UMR modne dodatke, nema klasiranja po izgledu i stilu koji nosi jer su nosivi u svim kombinacijama i prilagodljivi svakoj ženi. Dovoljno je biti žena i voljeti sebe kroz lijepe modne dodatke.

 

Uvjerena sam da imaš neke uzore ili omiljene brendove. Koji su to i na koji te način inspiriraju?

 

Moram ti biti iskrena i reći da nemam izričito takve uzore jer mi je uzor svatko onaj tko mi ima nešto za pružiti i od koga mogu nešto naučiti. Inspiraciju crpim iz svega, apsolutno iz svega, iz trenutka, situacije, slučajnog prolaznika; puno toga me inspirira te sam zbog toga neizmjerno zahvalna i sretna. 

 

Da možeš angažirati jednu osobu da bude zaštitno lice tvojih kreacija, tko bi ona bila i zašto?

 

Jako puno sam do sada angažirala žena i reklamirale su moje radove te su one za mene moje muze i moje idealne žene kao što bi to bila svaka druga žena.

Monica Bellucci je žena na kojoj bi voljela vidjeti svoj rad (sanjaj), volim tu ženu jer se voli kao ženu i uči nas da je to ono što mi svaka trebamo prvo činiti, voljeti same sebe jer smo žene. 

Koji kanali su danas najbitniji za marketing po tvome mišljenju?

 

Iskrena to bi svatko za sebe trebao otkriti. To kažem zato što nekima razne platforme donose mnogo a nekome ništa. Nekome je dovoljan jedan instragram profil, a nekima sve platforme i dućani nećee biti dovoljno. Dobro je osluhnuti, pokušati, pratiti i kroz istraživanje iskoristiti određeni kaanal najbolje za sebe. 

 

Nedavno si osmislila genijalan 3u1 modni dodatak koji si i patentirala.
Kako je nastala ideja?

 

Ooo, to je moja trenutna ljubav i moje novorođeno djelo. Do sada bih osmislila, plasirala pa tražila patent ali dok mi dozvole već bi me iskopirali i patent ode u vodu. Ovaj put sam to napravila pametnije.

 Dugo sam kombinirala da ne odem od onoga što radim i izradim nešto što će zapravo biti sve u jednom komadu. Ženi je potrebno malo da bi imala puno, tako bi ja to rekla.. Iz te zamisli je nastao 3u 1 (obruč, gumica i ogrlica) ali je stajao u ladici dok nisam dobila patent. 

Vjeruj mi, opet me obuzimao strah hoće li netko naslutiti taj moj rad i izbaciti nešto slično u međuvremenu ali nije. Tako da UMR ima svoj 3u1.

Gdje možemo kupiti tvoje modne dodatke? Planiraš li širenje u neke dućane ili možda na web?

 

Moje radove za sada možete pronaći na mom  instagram profilu @unikatmodarenata i na facebook profilu Renata Sosic (Unikat Moda Renata). 

Širenje je u planu ali polako, za sada sam tu i to mi je dovoljno.

facebook
instagram
Što najviše voliš raditi u slobodno vrijeme?

 

Nemam baš slobodnog vremena da bih ga mogla koristiti izričito za sebe. moje slobodno vrijeme je vožnja bicikla sa mojim sinovima, čitanje knjiga sa njima te ciljani izleti sa kvalitetnim sadržajem.

 

Životni moto?

 

Moj životni moto je “Što siješ to i žanješ.”

Uvjerena sam da što činiš da se vrati na ovaj ili onaj način, samo je potrebno biti motiviran.

Sjeme koje padne na kamen, ili u trnje, ili na put te ne rodi – ne treba biti demotivacija nego ono zrno koje ipak padne na plodno tlo bude razlog i vjera u dobro.

Planovi sa UMR-om?

 

Nemam velike planove nego živjeti iz dana u dan sa UMR-om. Nikada ne znaš što ti dan sutra donosi, te sam prepuštena upravo tome uz svoj trud, rad i vjeru. Vjerujem samo u dobro a ono manje dobro grlim kao bi postalo isto moje i između ostalog – poticaj da budem bolja.

 

Poruka za kraj?

 

Moja poruka za kraj ili početak  uvijek glasi isto; Voli se, voli sebe/takvu kakva jesi, prihvati sve što imaš i guraj naprijed, ostvaruj svoje snova iz dana u dan i nemoj težiti ostvariti san u kratkom roku jer onda prestaje biti san –  on se ostvaruje cijeli život.

Nemoj se premoriti, znaj stati odmoriti, udahnuti i nastaviti dalje. Sij dobro sjeme i dobro će ti se vratiti.

 


 

Svakako zapratite Renatu i podržite njeno stvaralaštvo!

Pročitajte više iz rubrike

vizual autor

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *