Uvjeti kupovine

Udruga Mladih Umjetnika UM
U.M.U. UM
Mački 39, Mački,
10342 Dubrava/ Farkaševac
OIB: 97225883887
MB: 04297881

Kontakt

Adresa elektroničke pošte: info@handmade.com.hr

Info telefon +385 95 552 2364

Opće odredbe

Molimo Vas da kao korisnici pažljivo pročitate Uvjete korištenja , Politiku o privatnosti i ove Uvjete kupovine (zajedno u daljnjem tekstu: Uvjeti korištenja) prije kupovine na web stranici www.handmade.com.hr. 

Prihvaćanjem Uvjeta korištenja izjavljujete da ste se upoznali, razumjeli i suglasili s našim Uvjetima korištenja te da prihvaćate pravila i uvjete navedene u njima. Ukoliko niste suglasni s Uvjetima korištenja, molimo Vas ne koristite ove stranice.

Za vrijeme korištenja i pristupanja stranicama handmade.com.hr primjenjuju se navedeni Uvjeti korištenja, kao i svi pozitivni propisi Republike Hrvatske. Korisnici odgovaraju za svako postupanje protivno Uvjetima korištenja.

Udruga Mladih Umjetnika UM. putem svoje internet stranice na domeni handmade.com.hr pruža online uslugu pružanja informacijskih usluga, upravljanja sadržajem te provođenja financijskih transakcija.

Stranica handmade.com.hr u vlasništvu je Udruge Mladih Umjetnika UM (u daljnjem tekstu: HANDMADE). HANDMADE zadržava pravo mijenjati izgled i sadržaj Uvjeta korištenja, kao i svih servisa i podstranica koje su njegov sastavni dio, bez obveze prethodne najave.

Kupci su dužni pri registraciji pročitati i suglasiti se s Uvjetima korištenja koji se primjenjuju na svaku sljedeću kupovinu sve do njihove izmjene, a o čemu će Kupci biti obaviješteni pri prvoj sljedećoj kupovini nakon izmjene. HANDMADE ne snosi nikakvu odgovornost zbog propuštanja Kupca da to učini.

Ovim Općim uvjetima uređuju se odnosi između krajnjeg korisnika internetske stranice handmade.com.hr (u daljnjem tekstu “Korisnik”) i HANDMADE-a u odnosu na uvjete i način naručivanja, cijene proizvoda, način plaćanja, raskid ugovora i povrat robe, dostavu, zaštitu tajnosti osobnih podataka i druga pitanja vezana za korištenje web-shopa handmade.com.hr i internetsku kupovinu.

Korisnik može biti samo punoljetna poslovno sposobna fizička osoba te pravna osoba. Prihvaćanjem Općih uvjeta potvrđujete da ste ili stariji od 18 godina života ili maloljetnik s potpunom poslovnom sposobnošću i da ste u cijelosti sposobni prihvatiti ove Opće uvjete.

Ugovor u ime i za račun maloljetnika te poslovno nesposobne osobe mogu zaključiti njegovi zakonski zastupnici ili skrbnici, a djelomično poslovno sposobne osobe samo ukoliko nisu lišene prava na raspolaganje svojom imovinom i prava na sklapanje pravnih poslova.

Za postupanje suprotno ovim odredbama Udruga Mladih Umjetnika UM ne snosi nikakvu odgovornost.

Handmade.com.hr je platforma putem koje prodaju provjereni proizvođači, a Udruga Mladih Umjetnika UM je posrednik između oglašivača-prodavatelja/proizvođača i kupca.

On-line kupovina je moguća samo uz prethodnu registraciju Korisnika. Korisnik je pri registraciji dužan dati točne i potpune osobne podatke, dok u suprotnom Udruga Mladih Umjetnika UM može Korisniku uskratiti daljnje korištenje web stranice handmade.com.hr.

Kao prijavljeni Korisnik www.handmade.com.hr dobivate vlastiti korisnički račun (u daljnjem tekstu: Korisnički račun). HANDMADE savjetuje da nikome ne otkrivate podatke o Vašem Korisničkom računu. Isključivo ste odgovorni za održavanje tajnosti i sigurnosti Vašeg Korisničkog računa, te za sve aktivnosti koje se dogode na ili putem Vašeg Korisničkog računa. O svakoj zlouporabi Vašeg Korisničkog računa dužni ste bez odgađanja obavijestiti HANDMADE.

Više o Uporabi i zaštiti osobnih podataka pročitajte ovdje.

Cijene

Istaknute cijene proizvoda na handmade.com.hr su maloprodajne, ne sadrže iznos poreza na dodanu vrijednost te su izražene u kunama. Cijene su podložne promjenama. Istaknute cijene proizvoda ne sadrže cijenu troškova prijevoza, dostave ili poštanskih usluga koje se naplaćuju dodatno.

HANDMADE može po svojoj odluci određene proizvode ponuditi po akcijskoj cijeni odnosno u uz poseban popust koji je dostupan pod istim uvjetima svim Korisnicima ili samo točno specificiranoj skupini korisnika. Uvjeti akcijske prodaje poput trajanja akcijske prodaje, ograničenje količina robe, visina popusta i sl. bit e detaljno opisani na stranici proizvoda.

Nakon proteka roka akcijske prodaje, HANDMADE ne može primati narudžbe po uvjetima koji se odnose na akcijsku prodaju kojoj je istekao rok.

Narudžba

Vašu narudžbu smatramo vašom ponudom za kupnju proizvoda iz vaše košarice. Kada izvršite narudžbu na HANDMADE-u primit ćete automatsku e-mail poruku o primitku vaše ponude za kupovinom. Automatska e-mail poruka nije i ne može se smatrati potvrdom narudžbe.

Prihvaćamo vašu ponudu za kupnjom i zaključujemo prodajni ugovor za proizvod koji ste naručili, kada vam pošaljemo e-mail s potvrdom narudžbe i potvrdom da smo vam poslali proizvod (“Potvrda otpreme”).

Ako se vaša narudžba šalje u više od jednog paketa, za svako pakiranje možete dobiti zasebnu potvrdu dostavljanja, a svaka potvrda pošiljatelja i odgovarajuća otprema zaključit će zaseban prodajni ugovor između nas za proizvode navedene u toj potvrdi pri otpremi. Vaš ugovor je s Udruga Mladih Umjetnika UM.

Narudžbu možete otkazati za proizvod bez ikakvih troškova prije nego što pošaljemo Potvrdu prijema vezanu za taj proizvod.

U iznimnim situacijama na koje HANDMADE ne može utjecati, moguće je da proizvod ili više proizvoda iz vaše narudžbe nisu dostupni za isporuku sa skladišta prodavača/proizvođača i/ili su oštećeni na skladištu prodavača/proizvođača i/ili su oštećeni u dostavi, o čemu ćemo vas obavijestiti bez odgađanja, te ponuditi alternativni proizvod u istom cjenovnom razredu ili povrat novca ukoliko je uplata već izvršena.

Načini plaćanja

HANDMADE omogućuje kupnju odabranih proizvoda plaćanjem izravno putem interneta ili prilikom preuzimanja: 

1. Plaćanje gotovinom po primitku pošiljke

Opcija plaćanja prilikom preuzimanja (“pouzećem”) omogućuje da iznos narudžbe podmirite prilikom same isporuke na navedenoj adresi. U slučaju da primatelj nije u mogućnosti zaprimiti pošiljku na definiranoj dostavnoj adresi u trenutku dostave, dostavljač ostavlja obavijest o prispijeću pošiljke.

2. Plaćanje kreditnim karticama

 • Putem PayPal-a
 • Putem KeksPay-a

Po zaprimljenoj uplati, obraditi ćemo vašu ponudu za kupnju.

 

3. Plaćanje direktnom bankovnom transakcijom putem internet bankarstva ili općom uplatnicom

Po zaprimljenoj uplati, obraditi ćemo vašu ponudu za kupnju

 

4. Plaćanje crypto valutom – MOMENTALNO NIJE AKTIVNO

Izaberite između jedanaest najpoznatijih crypto valuta i plaćajte po istim uvjetima kao da plaćate kreditnom karticom.

Po zaprimljenoj uplati, obraditi ćemo vašu ponudu za kupnju

 

Isporuka i dostava

Isporuka i dostava obavljaju se putem kurirske službe na način i pod uvjetima određenima važećim propisima za obavljanje usluge dostave.

Vremenski rok raspoloživosti proizvoda naznačen je na svakom proizvodu. Proizvodi mogu imati različito vrijeme raspoloživosti. Ukoliko Kupac naruči više proizvoda od istog prodavatelja/proizvođača, rok isporuke jednak je roku dostupnosti za proizvod s najdužim rokom isporuke.

Odgovornost za materijalne i pravne nedostatke

U slučaju da Kupac primjeti materijalne ili pravne nedostatke, dužan je bez odgađanja obavijestiti HANDMADE. HANDMADE će u skladu sa zakonom i pozitivnom poslovnom praksom Kupcu omogućiti: zamjenu, povrat proizvoda ili dodatni popust ovisno o želji Kupca. 

Povrat robe, trajanje i raskid ugovora

Kupac ima pravo, bez navođenja razloga, jednostrano raskinuti ugovor o kupoprodaji u  roku od 14 dana od dana kada je Kupcu proizvod predan u posjed.

Ako je ugovorena redovita isporuka robe kroz određeni period, rok za raskid ugovora počinje teći od dana kada je Kupcu predan u posjed prvi komad ili prva pošiljka robe. U slučaju sklapanja ugovora kojemu je predmet digitalni sadržaj koji nije isporučen na tjelesnom mediju, rok za raskid ugovora počinje teći od dana sklapanja ugovora.

Kupac je dužan prije isteka roka za jednostrani raskid ugovora obavijestiti HANDMADE o svojoj odluci da raskine ugovor i to putem obrasca za jednostrani raskid ugovora

Kupac može jednostrano raskinuti ugovor tako da obrazac za jednostrani raskid ispuni i pošalje HANDMADE -u elektroničkim putem ili poštom na adresu. HANDMADE se u tom slučaju obvezuje bez odgađanja Kupcu dostaviti potvrdu o primitku izjave o raskidu u elektroničkom obliku.

Kupac je dužan najkasnije u roku od 2 dana od Jednostranog raskida ugovora vratiti naručeni proizvod na adresu prodavatelja/ proizvođača, a HANDMADE se obvezuje najkasnije u roku od 30 dana Kupcu vratiti iznos svakog vraćenog proizvoda, osim u slučaju kada je proizvodu ili proizvodima umanjenja vrijednost koja je rezultat rukovanja odnosno korištenja proizvoda.

Sukladno članku 77. stavak 5. Zakona o zaštiti potrošača Kupac je odgovoran za svako umanjenje vrijednosti kupljenog proizvoda koje je rezultat rukovanja kupljenim proizvodom.

Korištenjem odnosno rukovanjem proizvoda smatra se svako korištenje koje trajno obilježava proizvod kao korišteni proizvod, primjerice:

Za odjeću i obuću (sve što spada u tu kategoriju proizvoda), torbe i ruksake (sve što spada u tu kategoriju proizvoda) – ne smije biti nošeno, prano ili uništeno (osim kratkotrajnog isprobavanja u čistom zatvorenom prostoru)

Za nakit i modne dodatke (sve što spada u tu kategoriju proizvoda) – ne smije biti nošeno, uništeno

Za dekoracije za dom (sve što spada u tu kategoriju proizvoda) – ne smiju biti uništene (osim kratkotrajnog isprobavanja u čistom zatvorenom prostoru)

Za igračke i ukrasne kutijice – ne smiju biti korištene, oprane, uništene

Kod specifičnih proizvoda za koje je potrebna montaža ili sastavljanje HANDMADE neće biti u mogućnosti izvršiti povrat nakon isprobavanja funkcionalnosti jer sama provjera funkcionalnosti proizvoda nepovratno mijenja stanje proizvoda.

HANDMADE neće moći izvršiti povrat kupoprodajne cijene za elektroničke proizvode kojima se nepovratno umanjuje vrijednost pokretanjem uređaja, odnosno provjerom funkcionalnosti, primjerice:

Dekorativne lampe

Kupac je dužan snositi izravne troškove povrata robe.

HANDMADE je dužan izvršiti povrat ili djelomični povrat ukoliko je proizvodu umanjena vrijednost zbog korištenja/rukovanja, tek nakon što roba bude vraćena Prodavatelju/Proizvođaču.

HANDMADE se obvezuje izvršiti povrat plaćenog istim sredstvom plaćanja kojim se koristio Kupac prilikom plaćanja osim ako Kupac izričito ne pristane na neko drugo sredstvo plaćanja, te uz pretpostavku da Kupac ne bude obvezan platiti nikakve dodatne troškove za takav povrat.

 

Kupac nema pravo na jednostrani raskid ako je:

  • predmet ugovora roba ili usluga čija je cijena ovisna o promjenama na financijskom tržištu koje su izvan utjecaja HANDMADE-a a koje se mogu pojaviti za vrijeme trajanja prava Kupca na jednostrani raskid ugovora
  • predmet ugovora roba koja je izrađena po specifikaciji Kupca ili koja je jasno prilagođena Kupcu
  • predmet ugovora lako pokvarljiva roba ili roba kojoj brzo istječe rok uporabe
  • predmet ugovora roba koja je zbog svoje prirode nakon dostave nerazdvojivo pomiješana s drugim stvarima
  • ugovor sklopljen na javnoj dražbi

 

Kupac je, u svim slučajevima kada vrši povrat proizvoda po bilo kojoj osnovi, proizvod koji vraća dužan vratiti u originalnom pakiranju zajedno sa svim pripadajućim dijelovima i dokumentacijom, a svaka oznaka kojoj je svrha ukazati kako proizvod nije korišten ili oštećen ne smije biti uklonjena ili oštećena.

Kupac je dužan preuzeti kupljeni proizvod prilikom isporuke. Iznimno, u slučaju značajnijeg vidljivog nedostatka proizvoda koji Kupac opazi prilikom preuzimanja pošiljke, Kupac nije dužan dostavljeni proizvod preuzeti i može odbiti primitak te ne snosi troškove dostave takvog proizvoda. Smatra se da proizvodi koji su uredno zaprimljeni od strane Kupca nisu imali vidljivi nedostatak.

Ukoliko proizvod ima skriveni nedostatak (npr. slomljen je dio, proizvod je ogreban u transportu), što Kupac utvrdi po otvaranju proizvoda bez korištenja, montaže odnosno stavljanja proizvoda u funkciju, a što je utvrđeno od strane proizvođača – Kupac ima pravo na jednostrani raskid ugovora i povrat novca, zamjenu proizvoda, uklanjanje nedostatka ili umanjenje cijene.

Kupac je sukladno članku 77. stavak 5. Zakona o zaštiti potrošača odgovoran za svako umanjenje vrijednosti kupljenog proizvoda koje je rezultat rukovanja kupljenim proizvodom što je utvrđeno kao obveza potrošaa u sluaju jednostranog raskida ugovora u zakonskom roku od 14 dana.

Uz sve navedeno, a u vezi s jednostranim raskidom ugovora u roku od 2 dana, također preporučamo

 • Slike proizvoda prikazuju načelan izgled te način uporabe proizvoda kao i prezentaciju proizvoda kako to predviđa proizvođač. Slika ne prikazuje do detalja konkretan proizvod koji se isporuuje kupcu, stoga Handmade.com.hr preporuča kupcu da detaljno pregleda karakteristike proizvoda koji su navedeni u ponudi na Internet stranici Handmade.com.hr prilikom izbora proizvoda.
 • Nemojte preuzimati proizvod ako je ambalaža oštećena nego dostavljaču skrenite pažnju na oštećenje ambalaže i zatražite da proizvod vrati HANDMADE -u
 • Ako kupac ne reklamira oštećenje ambalaže, smatrati će se da je preuzeti proizvod s neoštećenom ambalažom,
  • ukoliko oštećenje na proizvodu utvrdite nakon skidanja ambalaže, sačuvajte originalnu ambalažu i u roku 2 dana od dana primitka robe kontaktirajte HANDMADE.
  • Ako HANDMADE organizira prijevoz robe radi povrata, potrebno je proizvod zapakirati u originalnu ambalažu kako bi se izbjegla ošteenja na proizvodu. Ako se radi o specifinoj ambalaži (npr. stiropor i folija) potrebno je uvrstiti dijelove ambalaže radi zaštite proizvoda.
  • Ako je ambalaža neošteena i preuzeli ste proizvod, pažljivo skinite ambalažu uz što manje ošteivanje jer ošteena ambalaža umanjuje vrijednost proizvoda (postoci u tablici). U deklaraciji proizvoda koju dobivate uz proizvod su upute za otvaranje ambalaže bez ošteenja za tehniku robu.
 • Pažljivo pregledajte proizvod, njegovu prirodu, obilježja i funkcionalnost (npr. aktivirajte uređaj na struju ili bateriju, pregledajte funkcionalnost igrake, pažljivo pregledajte knjigu) ali nemojte proizvod koristiti ili njime rukovati ako namjeravate koristiti zakonsko pravo na raskid ugovora, jer svako daljnje rukovanje proizvodom umanjuje vrijednost proizvoda.

Rukovanje proizvodom umanjuje vrijednost proizvoda te e HANDMADE postupati prema tablici “Postotak umanjenja iznosa povrata obzirom na stanje originalne ambalaže vraenog proizvoda”.

Korištenjem odnosno rukovanjem proizvoda smatra se svako korištenje koje trajno obilježava proizvod kao korišteni proizvod.

HANDMADE utvrđuje uvjete povrata – postotke umanjenja iznosa povrata kupcu uslijed umanjenja vrijednosti proizvoda. 

Postotak umanjenja iznosa povrata novca s obzirom na stanje originalne ambalaže i stanja vraćenog proizvoda po kategorijama na handmade.com.hr:

  • Neoštećena ambalaža/proizvod (0%)
  • Oštećena ambalaža/proizvod (50%)
  • Bez  orginalne ambalaže, a sa kupljenim proizvodom – nema povrata
  • Nakit (i sve što ulazi u tu kategoriju na handmade.com.hr)
  • Modni dodaci (i sve što ulazi u tu kategoriju na handmade.com.hr)
  • Torbe i Ruksaci (i sve što ulazi u tu kategoriju na handmade.com.hr)
  • Dekoracije za dom (i sve što ulazi u tu kategoriju na handmade.com.hr)
  • Pokloni (i sve što ulazi u tu kategoriju na handmade.com.hr)
  • Obuća (i sve što ulazi u tu kategoriju na handmade.com.hr)
  • Odjeća (i sve što ulazi u tu kategoriju na handmade.com.hr)
 • Ostalo ovisi o procijeni proizvođača za kupljeni proizvod pošto ih oni sami pakiraju i testiraju prije slanja.

Direktiva o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova

Posebnom regulativom Europske unije, od 15. 2. 2016. diljem cijele EU sporove vezane uz online kupnju biti će moguće riješiti putem ODR platforme.

To znači da ukoliko naiđete na problem tijekom online kupnje unutar EU (neispravan proizvod, nemogućnost zamjene proizvoda itd.) svoj prigovor možete na brži i jednostavniji način podnijeti putem ODR platforme

Platformu mogu koristiti i potrošači i trgovci, a prigovor je moguće podnijeti na bilo kojem od 23 službena jezika EU.