VIBELA DESIGN – vintage i retro u modernom vremenu.

Vintage i retro u modernom vremenu

VIBELA DESIGN

Ivana Filipović je dizajnerica i vlasnica modnog branda Vibela Design koji spaja vintage i retro esetiku sa modernim vremenom.

U novom kreativnom razgovoru otkriva nam više o svojim poduzetničkim koracima, svojoj viziji ali i o sebi.

Ivana, reci mi nešto više o sebi, odakle dolaziš, čime si se bavila prije nego što si osmislila Vibelu?

 

Velika sam zaljubljenica u proučavanje povijesti mode, retro i vintage komade, ručni rad i odgovornu modu. Volim predmete sa pričom.

ivana filipovićOd malena se bavim ručnim radom, pletenjem, šivanjem, kreiranjem, od odjeće za lutke do odjeće i modnih dodataka za sebe. Životni put ipak me udaljio od mode.

Mene najbolje opisuje moja kolekcija „Devil in disguise”. Kolekcija je osmišljena kao moj autoportret, kroz sedam modela ispričala sam priču o sebi, onome što volim i kako ja prolazim kroz život.

Svaki model u sebi ima nekoliko sastavnih elemenata raskošnu novu tkaninu, redizajniranu staru odjeću, original vintage komad, element koji naglašava žensku senzualnost, muziku i vintage inspiraciju.

Svaki od sedam modela priča svoj vlastitu priču, od nježne princeze do snažne fetish kraljice, od nježne, blijede boje bijele kave, do jake crne.

ivanaTa kolekcija je ispričala moju priču, kao osoba sam vrlo kompleksna i naizgled volim suprotne stvari, od nježnih mjuzikla iz pedesetih godina prošlog stoljeća, slatkih kombinacija i pastelnih boja, do moje omiljene crne boje, muzike Depeche Moda i modela Bettie Page, te fiktivne budućnosti iz SF filmova koje obožavam.

Prošlost gledam kroz ružičaste naočale, dodajem joj bajkovite elemente, čime stvaram neku svoju verziju sadašnjosti i viziju budućnosti.

Rođena sam u Puli, a odrasla u Varaždinu tako da sam spoj temperamente mediteranke i fino odgojene Varaždinke.

Diplomirani sam informatičar i cijeli radni vijek radim u struci, a modom sam se bavila kroz pisanjem o povijesti mode i kreiranjem odjeće za sebe.

Mama sam jednog sina, šest mačaka i jednog psa.

Kada si naučila šivati i kako? Da li si ikada sanjala da ćeš postati modna dizajnerica?

 

Šivati sam naučila sama i to na ruku, tijekom godina kupila sam šivaću mašinu i učila sama. Jedno razdoblje u životu sam morala napraviti pauzu zbog drugih obaveza u životu, a u kreiranje i šivanje vratila me moja svekrva, ona šiva predivno, pa sam ja tako počela kreirati, a ona je moje kreacije šivala.

Na žalost teže se razboljela, pa sam ja odlučila opet početi šivati. Upisala sam i tečaj prije dvije godine da se lakše vratim.

Sanjala jesam, ali sam isto tako i bila realan u očekivanjima, ja sam generacija rođena ’75 godine i mladost mi je bila obilježena nestašicom. Možda baš zato što sam odrasla u Varaždinu okružena ispijenim i potplaćenim djelatnicama u tekstilnoj industriji, ženama koje su ostavile zdravlje i snove u velikim pogonima se nisam nikada odlučila da krenem sa školovanjem u tom smjeru.

Upisala sam prirodoslovno matematičku gimnaziju, a kasnije Fakultet organizacije i informatike i to mi je omogućilo da imam pristojan život.

 

Kada se dogodio ključan trenutak kada si donjela odluku da se u potpunosti želiš posvetiti samo stvaranju?

 

Rođenjem mog sina prije 7 godina moj svijet se okrenuo naopačke, a prioriteti u životu su mi se posložili kako treba.

 

Da li ime Vibela ima za tebe neko posebno značenje?

 

Da, sastavljena je od imena sinova i mojeg nadimka.

Na jedan drugačiji i poseban način nosiš specifičan stil, od kada gajiš ljubav prema njemu?

 

Moglo bi se reći od uvijek, bila sam jako vezana za moju prabaku i zaljubljena u njezine haljine. Stalno sam kopala po njezinim ormarima i isprobavala njezine stvari.

Kasnije sam „krala“ i odjeću od mame i bake kako bi imala čim više različitih mogućnosti za nošenje. Ja ne bi rekla za sebe da njegujem neki poseban stil, nikada nisam robovala tome da se svrstam u jednu ladicu. Odijevam se za razne uloge koje nosim kroz život, a većinu vremena provodim u crnom.

 

Sa kojim materijalom najviše voliš raditi?  Odakle dolaze ideje za tvoje famozne kreacije, da li je sve planirano u najsitnije detalje ili prije izrade pustiš da te vodi razigranost?

 

Najviše volim raditi sa kvalitetnim pamučnim tkaninama i sa neobičnim uzorcima. Najveći izazov mi je pronaći drugačiji, zanimljiv materijal i napraviti suknju od nečega što se ne očekuje. Znala sam kupovati materijal pa su me pitali koliko je velik taj kauč?!

Za kolekcije svaku kreaciju planiram do zadnjeg detalja, a u svakodnevnom radu pustim mašti na volju i igram se.

Prva kolekcija koju si osmislila?

 

Moja prva modna kolekcija je bila kolekcija pencil suknji „Inanna“. Cijela kolekcija je donirana udruzi „Prava šapa“ za pomoć macama na njihovoj skrbi. Pencil suknje ne izlaze iz mode i vječni su klasik, spoj su moje ljubavi prema vintage modi i modernog doba.

Inanna je drevna Mezopotamska božica povezana sa jakom ženskom energijom ljubavlju, ljepotom, seksom, željom, plodnosti, ratom, pravdom i političkom moći. Suknje su  namijenjene ženi koja je svjesna svoje ženstvenosti i voli je istaknuti.

 

pinupSuradnje sa domaćim brandovima?

 

Nemam klasičnu suradnju sa brendovima, ali u modnim kombinacijama koje objavljujem na društvenim mrežama često sa svojim kreacijama usklađujem nakit i torbe domaćih brendova.

 

Gdje nabavljaš materijale za izradu?

 

U Sloveniji i Hrvatskoj uglavnom, bitno mi je da su materijali od domaćih proizvođača.

Što sve Vibela ima u ponudi danas?

 

  • Vibela design – odjeća za žene
  • Vibela kids – odjeća za djecu
  • Vibela accessories – modni dodaci
  • Vibela home – proizvodi za kućanstvo

 

Gdje se mogu kupiti jedinstvene Vibela kreacije?
intro
facebook
instagram

Trenutno na FB i instagram profilu, osobnim kontaktom, a uskoro se nadam i otvaranju web trgovine koja je bila planirana prošle godine, ali sam odgodila zbog krize.

Kako se osjećaš nakon svih postignuća od svojih početaka sa Vibela Design -om pa do danas?

 

Ponosno i sretno. Najveća pohvala i nagrada za moj rad su stalne klijentice kojih sada već imam dosta te nove klijentice koje dođu po preporuci.

 

Na koji način se opuštaš u slobodno vrijeme? Da li uspiješ ukrasti vrijeme za sebe sa obzirom na mnoštvo obaveza?

 

Obožavam popiti kavu u svom vrtu u kojem volim i raditi, saditi, uređivati stare uporabne predmete i sl. A najčešće se opuštam u mojem ateljeu i najsretnija sam kada radim na nečem novom.

 

Majka si i supruga, vodiš uspješan biznis. Očito je koliko vremena ulažeš u svoj iznimno kvalitetan dizajn. Zanima me kako pronalaziš balans između posla i privatnog života? Da li ti se dogodi da ponekad doživiš „burn out“?

 

O da, obzirom da radim u struci, a moj život mame, supruge i  modne dizajnerice počinje tek iza 16 sati često budem premorena. Da nema moje obitelji teško da bi uspjela. Puno mi pomažu mama i moj muž.

kids
kids

Postavit ću ti par blic pitanja, odgovori onako na brzinu bez razmišljanjaa.

Životni moto?

 

Iskoristiti svaku minutu.

 

Bez čega ne bi mogla živjeti?

 

Muzike.

 

Planovi koje u budućnosti imaš za Vibelu?

 

Proširiti se na svjetsko tržište, već sada imam stalne klijentice iz Njemačke i Slovenije.

 

Poznata osoba za koju bi voljela osmisliti cjelokupni jedinstveni outfit?

 

Oliveru Balašević

ivana
Naj neobičnija stvar koju si skrojila?

 

Zaštitu za mjenjač za auto mog muža.

 

Odjeća bez koje ne možeš i koja će vječno biti u tvom ormaru?

 

Crna haljina i  Marte.

 

Modni brand kojem se diviš?

 

Može radije samo dizajnera 😊

Oscar de la Renta

 

Životni uzor?

 

Moje prabaka, baka i mama.

Vibela Design, savršen odabir za odvažan karakter, definitivno proučite njene kreacije.

Pročitajte više iz rubrike

vizual autor

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *