Zagonetno drvo - matija bobek

zagonetno drvoby Matija Bobek

Zovem se Matija , imam 38 godina i živim sa suprugom i dvije kćerkice u malom  selu Lopatincu kraj Čakovca.

Ljubav prema prirodi, životinjama i djeci potakla me da se bavim izradom konstruktivnih drvenih igračaka i skulptura od elemenata iz naše okoline .
Vjerujem da svakom djetetu trebamo dati priliku da se igra, da stvara, istražuje i uči uz  igračke prirodnog podrijetla, te da u takvoj „ugodnoj“ atmosferi istraživanja dođe ili ne dođe do rješenja.

“Kao prvo – zagonetno drvo je interaktivan  i ekološki održiv projekt unutar kojeg se kroz pedagoške metode stvaraju igračke od drveta i ostalih prirodnih materijala pronađenih u okolišu. Igračke su izrađene ručno ,premazane i polirane lanenim uljem.
Osim konstruktivnih igračaka koje nude mnogo rješenja, izrađujem i skulpture za posebne prigode, razna idejna rješenja te neke uporabne predmete.

Projekt se realizira kao izložba i radionica namijenjena djeci te je do sad gostovao u Galeriji Sermage, Muzeju Croata Insulanus, Galeriji Klovićevi dvori, Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, Gradskom muzeju Požega, Gradskom muzeju Sisak, Gradskom muzeju Cirkvenica, Galeriji Prica,Galeriji Scheier te na brojnim festivalima.

Radionice u sklopu programa namijenjene su za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi koja će kroz istraživačku igru, pripovijedanje i promišljanje razvijati svoj kreativni impuls i učiti rukovati elementima iz prirode od raznobojnih i neobičnih drvca, ukrasnih tikvica, žireva ili pak kućice bube koja živi na hrastu ceru.

Malom intervencijom zagonetni prirodni oblici pretvaraju se u funkcionalne igračke, a djeca kroz igru na praktičan način razvijaju ekološku osjetljivost i uče o fizici, logici i matematici i naravno o samoj estetici iskonskog drveta kao prirodnog resursa .
(Tekst : Kristina Pongrac i Matija Bobek)

Matija Bobek je autor izložbe, pedagog i voditelj radionica za najmlađe. Završio je Višu učiteljsku školu u Čakovcu, a danas je član Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika.

Sviranje glazbenih instrumenata, vještina žongliranja i ostala vizualna umijeća još su neke od praksi kojima Matija raspolaže i koje kao Striček Bobček prenosi na mlađe naraštaje u rođendanskim programima.

Zagonetno drvo